Bandić očekuje da zastupnici HDZ-a podrže izmjene GUP-a u zamjenu za podršku državnog proračuna

Darko Tomas / CROPIX

Vladajuća koalicija malo se zaljuljala zbog najava HNS-a i Milana Bandića da će skratiti podršku Vlade u slučaju izostanka povećanja plaća prosvjetarima, ali nakon sinoćnjeg koalicijskog sastanka dojam je svih sugovornika Novog lista koji su bili u Banskim dvorima da je ta kriza prevladana. Bio je to dugačak sastanak, trajao je više od tri sata, ali ne zbog disonatnih tonova i neslaganja nego uslijed brojnih tema koje su bile na dnevnom redu, piše N1.

Raspravljalo se o državnim praznicima, aktualnom štrajku, ćirilici u Vukovaru i poreznoj reformi, ali ponajviše o državnom proračunu za iduću godinu, posljednjem pravom testu za Plenkovićevu Vladu prije redovnih izbora za Sabor.

Zaključak je koalicijskih dužnosnika da više nema opasnosti da bi proračun mogao pasti, jer svi partneri podržavaju premijerovu najavu o povećanju plaća za sve državne i javne službenikeu visini ukupno 6,12 posto. Predsjednik Vlade je, doznaje Novi list, rekao da za više od toga nema novca, a nitko od prisutnih nije tvrdio suprotno.

No, stvari između Bandića i Vlade ipak još nisu potpuno posložene. Gradonačelnik Zagreba, naime, očekuje da do kraja godine zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini podrže kontroverzne izmjene GUP-a. Kako se može neslužbeno doznati u zagrebačkim političkim kuloarima, čini se da HDZ želi da Bandić i njegovi saborski zastupnici prvo daju glas za državni proračun, a da se potom krene u izmjene GUP-a, piše Novi list i navodi kako su HDZ-ovi vijećnici u vijećima gradskih četvrti prilikom izjašnjavanje o izmjenama GUP-a bili suzdržani.

Mišljenja vijeća gradskih četvrti samo su savjetodavnog karaktera i ni na koji način ne obvezuju Gradsku skupštinu, ali je njihov pribavljanje nužan dio zakonom propisane procedure, kako bi Ministarstvo graditeljstva dalo zeleno svjetlo.

Na čelu tog Ministarstva je HNS-ov Predrag Štromar koji je već jednom, iz proceduralnih razloga, spriječio izglasavanje izmjena GUP-a.


Komentari