Bandić o cijeni žičare: ‘Nisam ja amaterski to dogovarao na Dolcu s mojim kumicama’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se predstaviti prijedlog proračuna za 2021. godinu, Milan Bandić održao je sa suradnicima konferenciju za novinare na temu “Akti gradonačelnika”.

Komentirao je informacije koje kruže medijima ovih dana, a odnose se na prodaju Zagrepčanke, zemljišta na kojemu je Gredelj i Paromlina.

“Da nismo dalekometni i 20 godina šparali kao prosjaci i sinovi, ne bismo imali što za uložiti i preživjeli. Ljudi su nadljudskim naporima i financijskom gimnastikom skrpali proračun da preživimo, sigurno je realan i socijalan”, rekao je Bandić.

Zalažemo imovinu
“Nisam riječ rekao o prodaji. Zalažemo i ulažemo zagrebačke nekretnine koje smo stjecali 20 godina da bismo preživjeli, a to podrazumijeva i javno privatno partnerstvo”.

Pročelnica za financije Daniela Juroš Pečnik rekla je da se Grad, s obzirom na smanjene prihode i socijalnu krizu, odlučio za prodaju dijela imovine.

“Grad je u proteklom razdoblju ulagao značajna sredstva u kupnju imovine, prosječno smo trošili milijardu i 100 milijuna kuna, a prihodi od prodaje imovine kreću se od 134 milijuna kuna. Ovo je prodaja manjeg dijela imovine, navedeni su objekti koje Grad potencijalno može prodati, a knjižnica Paromlin prostire se na samo jednom dijelu zemljišta, ostali dio zemljišta se može prodati. Procjena za Gredelj je veća nego što smo prvotno mislili”.

Bandić je dodao da se rodio tamo gdje se rađaju s velikom, a ne malom maturom.

“Gredelj smo državi platili 88 milijuna eura, ništa nismo dobili, sve smo kupili. Procjena sadašnje vrijednosti je 101 milijun eura”.

‘Ponavljaju da je Bandić precijenio žičaru kao Maksim po diviziji’
Osvrnuo se i na žičaru, a novinare je zanimalo hoće li na sjednici Skupštine priložiti svu potrebnu dokumentaciju.

“Mene ne čudi vaše pitanje, ono je legitimno. Kaj mislite da sam ja Kim Jong-un ili Lukašenko, ne vrijeđajući ljude. Nema tajnih papira, cijena žičare je određena na tržištu. Nisam ja amaterski to dogovarao, na Dolcu s mojim kumicama, je li grincajg pet ili šest kuna”, rekao je pa dodao da je pet faza žičare.

Proces je proveden zakonito i za to postoje papiri, dodao je.

“Prva faza bila je prije pet godina, rekonstrukcija pruge Mihaljevac – Dolje, iza toga druga faza – 11,5 milijuna kuna projektiranje žičare, nemojte mi zamjeriti, firme ne znam. Nakon toga, treća faza, natječaj za opremu žičare, 111 milijuna kuna, i onda četvrta – A, B i C – izgradnja žičare, 1150 metara duža nego što je bila. Od Dolja do stare početne postaje, od stare početne postaje do stare završne postaje, od toga do Vidikovca s međustanicom na Brestovcu i uređenjem garaže ispod strojarnice žičare od 950 mjesta i 300 mjesta preko puta zračnim koridorom na garažu. To su faze žičare. Dezinformacije koje se javljaju su panjevina. Da, bilo je u planu da se žičara produži u Zagorje, i to će se u naredne četiri godine sigurno napraviti, ali priča je da je to sve isprojektirano. Obišao sam skijališta prije nego što sam 2001. rekao da ću imati Svjetski kup na Sjemenu, nigdje na svijetu nema kontakta na vrh skijališta s linije sjever-vrh. Za sve postoje papiri i molim glasnogovornicu da vam to pošalje”.

Tomislavu Tomaševiću poručio je da svaka radnja ima svoju cijenu i proceduru te da je sve sukladno zakonskim propisima.

Nemojte od žičare raditi bauk. Radi se o tome da je žičara gotova i treba nešto naći. Najlakše je reći da je Bandić precijenio žičaru 100 ili 150 milijuna kuna i to ponavljati kao Maksim po diviziji. Bandić nema veze s cijenom žičare niti itko od mojih kolega. Jedino sam kriv što sam rekao da ćemo napraviti Svjetski kup u skijanju 2001. i napravili smo ga za četiri godine”, zaključio je Bandić, prenosi Direktno.


Komentari