Bandić o Adventu bez klizališta i s puno manje kućica: ‘Ovo je vrijeme preživljavanja’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Došašće je zasigurno najljepše doba godine, a kako će izgledati Advent u Zagrebu za vrijeme pandemije koronavirusa, gradonačelnik Milan Bandić govorio je na konferenciji za novinare u 12 sati danas.

Konferenciji, uz gradonačelnika, nazočili su i njegovi suradnici direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar te predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak.

Milan Bandić je izjavio kako će se Advent održati uz poštivanje mjera i odgovorno ponašanje.

“Zablještit će svih 17 gradskih četvrti. To je ideja naših ugostitelja. Organizirat ćemo ono što možemo. Ovo je vrijeme preživljavanja. Doći će bolje vrijeme. Proći će i ovo”, kazao je gradonačelnik.

Teško je reći nekome tko popije dva, tri gemišta da drži distancu“, kazao je Šostar na početku te rekao kako će se  ove godine izbjegavati masovna okupljanja na Adventu.

“Moramo naći balans između zdravlja i gospodarstva. Neće sve biti u onom obliku kako pamtimo, napravit ćemo sve kako bi epidemiološke mjere bile provedene”, nadovezao se Šostar.

Predstavnik udruge ugostitelja pozdravio je odluku gradonačelnika da se gostitelji na javnim površinama mogu prilagoditi Adventu, naravno poštivajući epidemiološke mjere. Povodom toga, terase će se proširivati.

“Znamo da je nemoguće organizirati Advent kao što je bio prije. To je skupo, rizik je prevelik. Mi ćemo se prilagoditi da ljudi imaju mogućnost da u kafiću koji im je blizu doma da mogu konzumirati kuhano vino, dobili smo to da svi građani imaju duh adventa u svom dijelu”, izjavio je Medak.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, predstavila je slogan Adventa.

“Rekli smo da će 12. mjesec biti lijep. Slogan je u tom smislu, Advent u Zagrebu- osjetite svjetlost“, objasnila je Martina Bienenfeld.

Bienenfeld je rekla i kako su zadržani brojni projekti, te da će se održati razna kulturna događanja.

“Imat ćemo 10 različitih festivala, imamo tri nova projekta. Prvi je Svjetlost Zagreba, pozivamo sve Zagrepčane da kako mogu i žele okite svoje prozore. Drugi projekt je šetnja kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice. Treći projekt je Proširena stvarnost, imat ćemo na preko 20 lokacija”, kazala je.

Kučica će biti puno manje, pa će ih u samom centru grada biti tek 15ak. Isto tako, klizališta na Tomislavcu ove godine neće biti, a koncerti će biti u povijesno turističkoj zoni.

“”Udruženje obrtnika Grada Zagreba je u rujnu raspisala natječaj, kolege su se javile, osnovano je povjerenstvo i izabrani su izvođači. Sve je bilo otvoreno, to su uglavnom kolege koji su zadnjih godina bili na Adventu”, izjavila je direktorica TZ-a.

Komentari