Bandić će imati sedam gradskih ‘ministarstava’ više nego Plenković državnih

Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebačkih je gradskih ureda prije deset godina bilo 17, trenutno ih ima 25, a kako se čini, brojka bi uskoro mogla narasti do 27. Čelnici metropole planiraju osnivanje Ureda za zastupanje i Ureda za imovinskopravne poslove.

Prvi bi trebao nastati izdvajanjem Sektora za zastupanje Grada, koji sad djeluje pod Stručnom službom gradonačelnika, dok bi se potonji trebao stvoriti na način da se razdvoji ured pod koji trenutačno pripadaju imovinskopravni poslovi te imovina Grada. Hoće li zaista gradonačelnik Milan Bandić imati sedam gradskih “ministarstava” više nego premijer Andrej Plenković ima državnih, odlučit će se na sljedećoj sjednici Skupštine, a u međuvremenu, iz Grada su pojasnili što će se točno u potencijalnim novim uredima raditi, piše Večernji.hr.

“Procjenjuje se da sadašnji način obavljanja tih poslova unutar jedne od unutarnjih ustrojstvenih jedinica Stručne službe prelazi organizacijske i stručne okvire potreba i obveza u ispunjavanju raznih zahtjeva i obavljanju poslova”, kažu u Gradu.

Objasnili su i zašto im treba poseban ured za imovinskopravne poslove, a to je zato što se Grad u postupcima izvlaštenja koje radi za državu pojavljuje i kao korisnik izvlaštenja i provoditelj postupka, što se tumači kao sukob interesa.

Skupštinski Odbor za kontrolu odbio je osnivanje novih ureda, što ne znači da se odluka neće u konačnici prihvatiti na sjednici gradskoga parlamenta u četvrtak, a koliko je ona suluda, komentirao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

“Obrazloženja za osnivanje ureda posve su nesuvisla jer žele Gradski ured za zastupanje izdvajanjem iz Stručne službe gradonačelnika, čime će se nekako povećati njihovi stručni kapaciteti, te razdvajanje Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu Grada na dva ureda, čime nekako više Zagreb neće biti u sukobu interesa kad za državu radi postupak izvlaštenja? Kako je krenulo, morat ću nositi sa sobom adresar da uopće znam tko je tko od 27 pročelnika gradskih ureda”, rekao je.


Komentari