ASTRONOMSKE CIJENE UREĐENJA CESTA: Jesu li opravdane?

Radnici (Foto: Ivan Ramađa)

Komad asfalta u ovoj ulici košta 440, a u onoj do nje 1950 kuna. Da bi stvar bila apsurdnija, u isto vrijeme na tržištu četvorni metar asfaltiranja košta samo 200 kuna. Vijećnik u gradskoj četvrti Trnje Pero Kovačević izračunao je razliku u cjeniku uređivanja cesta te mu nije jasno zašto Zagrebačke ceste za asfaltiranje ulica po kvartovima formiraju cjenike koji su uvijek toliko drugačije od cjenika drugih tvrtki, javlja Večernji list.

Kaže kako mu je jasan monopol Holdingove podružnice, ali da to ne znači da im cijene moraju biti astronomske, pogotovo ako se uzme u obzir da se uređenje ulica, nogostupa i drugih javnih površina plaća iz gradskog proračuna, a Holding je trgovačko društvu upravo u vlasništvu Grada.

“Najzorniji je primjer uređenja Ulice Vrbik kod kućnog broja 33, koji je prošle godine procijenjen na 215 tisuća kuna, a ove godine cijena mu iznosi 424 tisuće. Iz procjene Zagrebačkih cesta vidljivo je da se cijena četvornog metra za uređenje i asfaltiranje ulica kreće od 441,25 kuna po kvadratu, kolika je procjena u Poljičkoj, preko 720 kuna, koliko bi koštalo uređenje Koranske ulice, do čak 1950 kuna, kolika je procjena za Unsku. Jednaka situacija je i kod uređivanja nogostupa. Prosječna tržišna cijena uređenja četvornog metra nogostupa iznosi oko 162 kune po kvadratu. Cijene Zagrebačkih cesta iskazane u procjeni kreću se od 456,25 kuna za nogostup u Plivskoj do Miramarske, preko 680 kuna za uređenje nogostupa u II. Vrbiku, do 2100 kuna, koliko bi trebalo stajati uređenje nogostupa u Ulici Cvijete Zuzorić”, kaže Kovačević.

Zagrebačke ceste objašnjavaju da se u slučaju ulice Vrbik radi o tome da je jedna cijena bez PDV-a, druga sa, a i neće se uređivati 1350 kvadrata, kao što je prethodne godine planirano, već 1600.

Dodaju i da su cijene općenito ove godine veće jer se povećao i opseg posla koji oni moraju odraditi. Radovi se razlikuju prema vrsti i opsegu zahvata, na temelju čega se formira i cijena. Također, ovisimo i o kretanju cijena vanjskih čimbenika, poput energenata, materijala i sirovina, pritom obraćajući pažnju na zadovoljstvo svih dionika u procesu, kažu iz Zagrebačkih cesta.

Kažu da je za 200 kuna moguće izvršiti skidanje postojećeg asfalta debljine pet do šest centimetara, stavljanje novog te podizanja komunalnih instalacija na visinu tog novonapravljenog asfalta. A u ulicama na Trnju, govore, radovi će biti puno složeniji od toga.


Komentari