ARHITEKTI I URBANISTI SLOŽNI: IZMJENE URBANISTIČKOG PLANA NEPRIHVATLJIVE!

Dragan Matic / CROPIX

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista te Arhitektonski fakultet u Zagrebu poslali su otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću vezano uz projekt “Zagrebačkog Manhattana.”

Upozorili su da je nacrt izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a iz lipnja 2019. godine, izjasnivši se da im donošenje izmjena GUP-a u takvom proceduralnom okviru nije prihvatljivo. Smatraju kako je generalno-urbanistički plan bitno izmijenjen te da nije moguće ga provesti bez javne rasprave kako je predviđeno Zakonom o prostornom uređenju, prenosi tportal.hr

U pismu navode kako se sada predviđa izgradnja tematskog parka i mješovite namjene na mjestu Hipodroma, a ne zelenog prostora sporta i rekreacije, a da bi Velesajam bio zona mješovite i poslovne namjene. Također traže i pozivaju Grad Zagreb da primjeni sve demokratski vrijedne alate uključivanja javnosti i poštuje planski zakonodavni okvir te tvrde da se kao struka stavljaju na raspolaganje kako bi unaprijedili GUP na dobrobit građana.


Komentari