Apsurd na zagrebačkom sudu! Sudac opravdava nerad: ‘Alergičan sam na računala’

FOTO: Pravosudje.hr

Ne mogu koristiti računalo u svojem radu, jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama. Opravdavao se tako pred Državnim sudbenim vijećem sudac Mladen Grantverger, piše 24sata.

Upravo zbog načina na koji je obavljao posao na parničnom odjelu, zbog stalnih pritužbi stranaka, zbog podnošenja velikog broja zahtjeva za suđenje u razumnom roku, rasporedom je prebačen u zemljišnoknjižni odjel kako bi mu se olakšalo obavljanje sudačke dužnosti. “I ja i kolege smo mu iskazali spremnost pomoći u korištenju informatičkog sustava, ali ga on i dalje ne koristi.”, odgovorila je predsjednica suda.

Grantverger se tad dodatno brani da dobije alergiju na rukama kad radi na računalu, ali sad ima i još jedno čudno dodatno opravdanje zašto nije koristio zamjenskog zapisničara.

“Možda je meni i bio osiguran zamjenski zapisničar, ali taj nije došao do moje referade iz ne znam kojih razloga. Visina izrečene novčane kazne svakako je previsoka i ne odgovara utvrđenoj stegovnoj odgovornosti”, napisao je Ustavnom sudu tražeći ukidanje odluke o kazni.

Taj sudac Općinskoga građanskog suda u Zagrebu borio se do zadnje pravne mogućnosti protiv odluke da mu se na tri mjeseca smanji plaća jer ne radi svoj posao. Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su u odluci Ustavnog suda. Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je i petina odluka pala po žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Ali tvrdi kako nije kriv nizašto od navedenog. Nego za sve ima opravdanje.

Plaća barem 11.000 kuna

Nisu mu povjerovali ni DSV ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pa u konačnici ni Ustavni sud. Kazna: tri mjeseca će primati za trećinu manju plaću. Kako je plaća suca poput njega, s 30 godina staža, minimalno 11.000 kuna, to znači mjesečnu suspenziju od 3666 kuna. Ali je posao zadržao. Sad radi na istom sudu, ali na ovrhama. Kako se ovrhe digitaliziraju i to je jedna od reformi u koje puno nade polaže ministar Dražen Bošnjaković, pitanje je koliko će sudac Grantverger ispunjavati norme ako dobije plikove na rukama kad radi na računalu.

Spor i nekvalitetan

Uzela je u obzir da je 71 dan od 220 radnih dana bio i na bolovanju. Zemljišnoknjižni predmeti su inače manje zahtjevni pa je zato i suca Grantvergera prebacila s parničnih predmeta, navodi predsjednica. Od tih 40 riješenih predmeta, stranke su se žalile čak u 21 slučaju, a devet je ukinuto jer je sudac bitno povrijedio postupak.

Osim toga, predsjednica suda navodi: “Utvrđeno je da nije poštovao rokove za izradu odluka, a unatoč zakonskoj obvezi za stručnim usavršavanjem, on za to nije zainteresiran”.

“Odbija koristiti računalo i raditi u zajedničkom informacijskom sustavu te nije svladao eSpis”, obrazložila je kaznu predsjednica suda.

Kazna uskrate trećine plaće kroz tri mjeseca najblaži je način na koji je predsjednica suda probala natjerati podređenog kolegu na rad. Ipak, sudac Grantverger kaznu smatra nepravednom i za sve ima opravdanje.


Komentari