APOKALIPTIČNI PRIZORI: Olujni vjetar čupao krovove kod Siska, na sjeveru Hrvatske padao led veličine oraha!

Nevrijeme u Humu na Sutli (Foto: Facebook)

Tijekom poslijepodneva, jako nevrijeme zahvatilo je sjever i središte Hrvatske. Prema fotografijama koje stižu iz Krapinsko zagorske županije, može se vidjeti da je led bio veličine oraha. Stradali su i brojni automobili.

Uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Nastale su velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća. Varaždinski župan Anđelko Stričak izjavio je da je sreća što nema ozlijeđenih kada vidi koliko su plastenici uništeni.

“Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća”, izjavio je Stričak.

Najgore je prošlo područje Huma na Sutli. Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO. Vatrogasci imaju pune ruke posla, a mještani tog područja ne pamte kada se dogodila tuča ovakvih razmjera.

Teška situacija je i dijelu Međimurske županije. Župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha. Šteta se u pogođenim mjestima tek utvrđuje te se čeka odluka o tome hoće li se proglasiti elementarna nepogoda.

Olujni vjetar kod Siska

Iz Grada Siska otkrili su da je olujni vjetar pogodio nekoliko naselja zbog čega su oštećena krovišta.

“Veliko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom pogodilo je poslijepodne nekoliko sisačkih prigradskih naselja. Prema informacijama zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslava Goluba, oštećena su tri krovišta u Selima i Odri te električni vodovi u Gredi zbog čega se zapalilo krovište jedne obiteljske kuće. U Selima je drvo palo na dječji vrtić. Na terenu su pripadnici JVP-a i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Sela, Odre, Grede i Jazvenika koji rade na otklanjanju nastalih oštećenja”, priopćili su iz Grada Siska.

Upaljen meteoalarm

Ove srijede, pod upozorenjem iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nalaze se središnja Hrvatska i Slavonija.

Zagrebačka i osječka regija nalaze se pod “narančastim” zbog mogućeg grmljavinskog nevremena i jakoga vjetra.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, navode iz DHMZ-a.

Karlovačka regija označena je žutom bojom što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Upozorenja DHMZ (Screenshot)

Pljuskovi su mogući i u Zagrebu

Prema večeri uz jači razvoj oblaka lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme izgledni su ponajprije u sjeverozapadnim i sjevernim predjelima, navečer i u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer sjeverni, prolazno s jakim udarima. Na Jadranu slabo i umjereno, na otvorenom ponegdje i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 °C, priopćili su iz DHMZ-a.

Pljuskovi s grmljavinom mogući su i u Zagrebu, osobito prema večeri lokalno izraženi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema kraju dana prolazno pojačan sjeverni.


Komentari