Antički mladić, nag i sam, pao i slomio se u Arheološkom muzeju za vrijeme potresa

Tijekom niza potresa koji su 22. ožujka pogodili Zagreb stradala je mramorna skulptura golog mladića koja je bila izložena u stalnom postavu Antičke zbirke na drugom katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Fantastične vijesti iz muzeja: Osigurana je Zagrebačka lanena knjiga!

Stručnjaci iz konzervatorskog-restauratorskog laboratorija pregledali su skulpturu i otkrili velika oštećenja. Skulptura je slomljena na velik broj komada različite veličine. Neke “ozljede” skulptura je dobila na već ranije napravljenim restauratorskim zahvatima, a ostatak je ipak nastao tek za vrijeme potresa.

Zbog visokog stupnja oštećenosti te velike težine spomenika, očekuje se dugotrajna konzervatorsko-restauratorska obrada koja će se najvjerojatnije provesti u jednom od specijaliziranih inozemnih laboratorija s kojima Arheološki muzej u Zagrebu već ima dugogodišnju suradnju.

Arheološki muzej u Zagrebu dodatno osigurao Vučedolsku golubicu

Omiljeni zagrebački “golać” ipak je Dalmatinac jer je skulptura nagog mladića otkrivena između 1820. i 1825. godine kod crkvice sv. Dujma u Solinu (jugozapadno od Manastirina), a u Arheološki muzej u Zagrebu dospjela je 1870. godine, iz ostavštine Vicka Solitra u Splitu.

 

Komentari