Anka Mrak-Taritaš vidno nezadovoljna procesom obnove Zagreba: ‘Prošlo je osam mjeseci, a pomaka nema’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš u danas je ustvrdila kako će obnova Zagreba i dviju susjednih županija, sudeći prema proračunskim stavkama, trajati stoljećima te da se nisu stekli ni ‘papirnati’ uvjeti za početak obnove.

“Jučer je bilo osam mjeseci otkako je Zagreb i Zagrebačku te Krapinsko-zagorsku županiju pogodio katastrofalni potres i kada se nakon toliko vremena podvuče crta, bojim se da nismo napravili veliki pomak. To pokazuje i proračun za iduću godinu u kojemu je predviđen isti iznos za obnovu privatnih kuća, višestambenih i stambenih, oko 270 milijuna kuna, kao i za subvencije stambenim kreditima u APN-u”, izjavila je Mrak Taritaš novinarima u Saboru.

Čelnica Glasa upozorila je i da imamo obvezu u roku od 18 mjeseci iskoristiti sredstva  iz Fonda solidarnosti Europske unije, ali za zgrade javne namjene.

“Kada je riječ o privatnim stambenim kućama, bez obzira na to jesu li obiteljske kuće ili višestambene zgrade, građani ih obnavljaju sami. U programu mjera koji je donesen, na šest stranica se navodi što se sve mora priložiti uz zahtjev, riječ je o nizu dokumenata, a uvedeni su i javni bilježnici, kojih nema nigdje u zakonodavstvu, dodatni elaborati za koje je trebao biti donesen pravilnik, što nije učinjeno. Osam mjeseci je prošlo od potresa, a još se nisu stekli ni ‘papirnati’ uvjeti da bi obnova mogla krenuti tako da je obnova stoljećima daleko”, kazala je Mrak Taritaš.


Komentari