Anka Mrak-Taritaš: ‘Najbolje da zovemo koreanske turiste na raspravu’

Darko Tomas / CROPIX

Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, upozorila je da se izmjenom i dopunom Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba uništava donjogradski prostor. Poručila je Milanu Bandiću da ishitrenim izmjenama, tempiranima za ljetni period, šalje građanima poruku da ga nije briga za njihovo mišljenje.

“Ovom izmjenom i dopunom GUP-a devastira se Donji Grad trajno i zauvijek, prenamjenjuje se Hipodrom koji nema odgovarajuće infrastrukture, neki dobri običaji koji su bili u Zagrebu, a to je da struka preispituje pojedina prostorno-planska rješenja i da su za pojedine dijelove potrebni javni natječaji i detaljni planovi – toga više neće biti”, kazala je Mrak -Taritaš na konferenciji za novinare.

Mrak-Taritaš naglasila je da će se ovom izmjenom u donjogradskim blokovima moći graditi neboderi i da će ispod njih moći doći nekoliko etaža.

“Mislim da bi bilo dobro sutra pozvati koreanske turiste da malo čuju i da mi čujemo što oni misle o razvoju Grada Zagreba. Drugim riječima, gradonačelnik šalje poruku svojim građanima: ‘Baš me briga što vi mislite, ja točno znam kakvu izmjenu i dopunu GUP-a ja želim'”, ustvrdila je Mrak-Taritaš, optuživši Bandića da je raspravu namjerno zakazao u vrijeme kad je Zagreb prazniji no ikad.

Smatra i da odgovornost za izmjene GUP-a nije samo gradonačelnikova, već i premijera Andreja Plenkovića.

“Gradonačelnik je u jednoj stabilnoj koaliciji s HDZ-om, što na gradskoj, što na državnoj razini. Ova izmjena GUP-a takva kakva je, ako se nađe sutra na javnoj raspravi i izlaganju pred gradskim zastupnicima, jednako je tako odgovornost HDZ-a i Plenkovića”, poručila je Mrak-Taritaš.

Komentari