Andrija Hebrang progovorio o opakoj bolesti: ‘Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma’

FOTO: HRT

Manjak liječnika u borbi protiv pandemije je evidentan, a jedan od istaknutijih hrvatskih liječnika, kao i nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang u razgovoru za 24 sata otkrio je kako bi rado pomogao kolegama u pandemiji, ali njegovo zdravstveno stanje mu to ne dopušta.

Naime, Hebrang je prije manje od godinu dana teško obolio od malignog limfoma, te se trenutno liječi na hematologiji.

Umirovljeni liječnik i nekadašnji ministar zdravstva rekao je za dnevnik.hr da se liječi na hematologiji i da je primio prvu rundu terapije.

“Nakon prve runde slijedi druga i onda ćemo vidjeti što dalje. Osjećam se super, normalno radim, osim što ne smijem ići na mjesta gdje je puno ljudi”, rekao nam je.

Neki mediji naveli su kako su mu ostala još samo tri mjeseca života. On sa smiješkom odgovara: “Od limfoma se odavno ne umire, mada bi se mnogi veselili. Sad barem vidim tko je tko”, rekao je dnevnik.hr-u raspoloženi liječnik u mirovini.

Kaže kako je vijest o svojoj bolesti podijelio s novinarima kako bi objasnio zašto ne može izaći iz mirovine i pomoći kolegama u borbi s koronavirusom.

Da nešto nije u redu, posumnjao je nakon naglog gubitka kilograma i umora. “Odmah sam otišao na ultrazvuk abdomena i slezena je bila povećana. Vadio sam krv i sve vrijednosti bile su povećane.”

Priznaje da je bolest koju ima ozbiljna, no uopće ne sumnja da će je pobijediti.

“Iskreno kada imate 74 godine kao ja i ne dobijete neku bolest trebate otići provjeriti da li ste živi”, kaže u šali Hebrang.

Kaže kako se smrti ne boji, jer je ispunio svoje životne ciljeve.

“Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi. Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran”, zaključio je Hebrang.

Dodao je i kako liječenje, te da nitko u njegovoj obitelji nije imao ovakvu bolest. Kolege liječnici su mu rekli da je glavni okidač stres.

“Naravno da bih se rado borio s koronom i pomagao liječiti druge, nego s limfomom, ali ne mogu birati. U ovoj situaciji se čuvam i pridržavam mjera. Nikuda ne izlazim, perem ruke, dezinficiram se i ako moram izaći, stavim masku te izbjegavam sve skupove”, kaže Hebrang.


Komentari