‘ANAMARIJA, UVIJEK ĆEMO SE TRUDITI BITI BOLJI’ Trenutak kada je sve stalo! ‘Do vijesti o njenoj smrti mislili smo da smo izgubili puno…’

Glumica je ostvarila zapaženu karijeru u svom dugogodišnjem radu (Foto: Canva)

Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je prije tri godine u 6:24 sati snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru koji je ošteti mnoge građevine u gradu. Zadobivenim ozljedama usojed potresa podlegla je 15-godišnja djevojčica Anamarija Carević, a ozlijeđeno je 27-ero ljudi.

‘JOŠ I SADA IMAM OSJEĆAJ DA SE TRESE’! Zagrebački potres ostavio rane i nakon tri godine: ‘Prvo mi je prošlo kroz glavu gdje ću s bebom ako se kuća sruši’

Povodom treće godišnjice potresa Zaklada Anamarija Carević organizira svečani koncert u spomen na tragično peminulu djevojčicu.

Njihovu poruku javnosti prenosimo u cijelosti:

“Bliži nam se treća godišnjica potresa. I treća godišnjica otkako nas je tragično napustila Anamarija Carević, djevojka koja bi u kolovozu 2022. navršila 18 godina. Prije svega duboke vjere, očiju u kojima se sakrilo more unatoč životu na kontinentu, a tek osmijeha… neopisive ljepote. Samo mimolilazeći se s njome u Palmotićevoj Bazilici koja joj je bila drugi dom, morao je čovjek zapaziti. Do vijesti o njenoj smrti mislili smo da smo izgubili puno. Propatili. Bili u strahu. Nesigurni. Zatečeni. A kad nas je ta vijest zatekla, ublažila je sve što smo mislili da osjećamo. Jer je sve postalo nebitno u usporedbi sa njenim mladim životom koji se ugasio… I prazninom koju je ostavila za sobom.

Potaknula nas je na stvaranje. Nastale su i nastaju pjesme. Nastaju tekstovi. Poezija. Smjieši se prolaznicima sa murala zagrebačke Draškovićeve ulice, oslikana od strane BBB-a, a sa zida njene Osnovne škole Dr. Ivana Merza. Nadbiskupska klasična gimnazija osmislila je program “Srce NKG-a – Anamarija Carević”, gdje se Anamarija i njene vrline ističu kao uzor i ideal. Ugledna književnica Đurđica Runtas joj svake godine posveti novu pjesmu na godišnjicu…Potaknula je tolike lijepe i plemenite akcije… I neće stati stvaralaštvo!

Na prvu godišnjicu potresa skupina volontera uz blagoslov isusovaca iz Palmotićeve predstavila je Zakladu “Anamarija Carević”. Zaklada osmišljava aktivnosti koje promiču vrline koje je Anamarija živjela, skupljaju donacije kojima pomažu u obnovi Bazilike Srca Isusova, popularne Palme ali pravi posao i veliki odgovoran zadatak tek slijedi, a to je izgradnja pastoralnog centra koji će nositi njeno ime, promicati vrline koje je živjela i kroz aktivnosti njen život oteti zaboravu, ovom gradu, državi i puno šire, doklegod Božja providnost dovede.

Zaklada je u dvije godine postojanja stekla lijep broj donatora s kojima redovito komunicira. Neki donatori odvajaju određeni iznos svaki mjesec, što je s obzirom na stanje u državi apsolutno fantastično. Ima donatora iz Petrinje, Siska, Gunje, Gline… a znamo da su razne prirodne nepogode i tamo ostavili svog traga. Ah to Srce Isusovo je tako odano i zadužujuće… Svakog 23. u svakom mjesecu u godini molimo se, kako volimo reći, s njom, za nju (Anamariju) i sve dobročinitelje Zaklade i njihove nakane. Uz zaista mnogo raznih odlično posjećenih koncerata izdvojili bi lanjski, na godišnjicu potresa, koju smo obilježili velikim rasprodanim Mozartovim prigodnim Requiemom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U prosincu 2022. organizirali smo Donatorsku večeru… 23. 03. ove godine u 18 30 bit će misa u Palmotićevoj, a u 20 sati Svečani koncert od strane Akademskog zbora Palma njoj u čast – u crkvi Navještenja BDM na Jordanovcu. Zamišljeno je i organizirano sa idejom da tko želi može stići na oba događaja.

Da je među nama, sa svojih 18 godina sigurno bi već bila jedna od zborašica Palme. Kada nas napuste dragi ljudi, jedina veza s njima je preko molitve. A zna se dobro da je sakralna glazba dvostruka molitva čak. Pozivamo sve koji žele da nas dođu poslušati 23. ožujka u 20 00 sati na Jordanovcu, nakon što se pomole za njenu dušu i vlastite nakane, u Palmotićevoj u 18 30 sati.

Anamarija, uvijek ćemo se truditi biti bolji i izvrsniji jer razmišljamo o tebi, svemu što si bila i svemu što još uvijek jesi i predstavljaš. Zadužila si nas neizmjerno svojim mladim životom i to je zaista najmanje što možemo kako bi te se ovaj grad sjećao zauvijek.”


Komentari