Alarmantno stanje: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati

Darivanje krvi (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu poziva građane da daju krv ako to mogu. Posebno nedostaje krvne grupe 0-.

Zavod prikuplja preko 50% krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova. Na slici ispod možete videjti trenutno stanje.

HZTMž

Na slici je prikazano trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama. Optimalne količine su između vrijednosti označene kao PREMALE i PREVELIKE ZALIHE. Osim krvne grupe 0-, nedostaje i grupa A+ i AB-.

“Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe ispod oznake PREMALE ZALIHE, molimo Vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema rasporedu darivanja koji je objavljen na našoj web stranici ili kod nas u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe iznad oznake PREVELIKE ZALIHE, molimo Vas privremeno odgodite darivanje dok se zalihe Vaše krvne grupe ne smanje”, pozivaju iz HZTM-a.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način

Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Darovati krv mogu sve zdrave i punoljetne osobe. U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 730 – 1900, a subotom od 730 – 1500 sati.

U donjoj tablici možete vidjeti raspored organiziranog prikupljanja u cijeloj Hrvatskoj.

HZTM

Postupak darivanja krvi

Identifikacija darivatelja. Kod svakog darivanja krvi sa nekim identifikacijskim dokumentom sa slikom ( osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, indeks). Ispis podataka na evidencijski karton davatelja krvi.

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:

  • Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
  • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
  • Tjelesna temperatura: do 37°C.
  • Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
  • Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
  • Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.
  • U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Ispis podataka na evidencijski karton davatelja krvi.

Provjera hemoglobina. Sterilnom lancetom tehničar ubode darivatelja u jagodicu prsta i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu sa bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv. Test sa bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom štitimo darivatelje krvi.

Liječnički pregled podrazumijeva razgovor sa liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Kroz postavljanje određenih pitanja liječnik odlučuje da li osoba može darovati krv bez škodljivosti za svoje zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne primatelje krvi. Darivatelj krvi je udobno smješten na krevetu za davanje krvi.

Venepunkcija. Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.

Sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi – igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.


Komentari