ALARMANTNO STANJE: Ima i opasnijih mostova od Savskog! Državni tajnik: ‘Svi se moramo zapitati preko čega mi to svaki dan vozimo’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon što se Savski most doslovno počeo raspadati, u javnosti se otvorilo pitanje u kakvom stanju su ostali mostovi, koji također nisu godinama održavani. O svemu se danas oglasio i državni tajnik Željko Uhlir.

“2016. i 2017. rađene su analize stanja tih mostova. Svaki od njih ima ozbiljnih problema. To su konstrukcije koje su svakodnevno izložene velikom opterećenju. Nije predviđeno da ti mostovi traju toliko godina bez održavanja”, rekao je državni tajnik, dodajući da Jadranski most u gorem stanju čak i od Savskog.

To potvrđuje i glavni šestogodišnji pregled Jadranskog mosta u Zagrebu, koji je još u veljači 2017. godine za potrebe Grada Zagreba napravila tvrtka Geoexpert IGM, a koji je pokazao da je most u katastrofalnom stanju te je predložen niz mjera za hitnu sanaciju, doznaje Tportal.

U izvještaju tako stoji da se “provedenim glavnim pregledom i analizom zatečenog stanja može zaključiti da su oštećenja pojedinih konstruktivnih elemenata i opreme vijadukata takva da su smanjeni nosivost, uporabljivost i sigurnost građevine”.

Inače, održavanje mostova je obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno u ovom slučaju Grada Zagreba, koji je ignorirao alarmantno izvješće.

‘Mogu shvatiti to da gradonačelnik Milan Bandić ne razumije što piše, ali ima ljude koji bi to trebali znati. Građevinar sam i projektant po struci. Ovo što piše upućuje na katastrofalno stanje. Ako se kaže da treba sanirati betonsku konstrukciju, to znači zatvaranje mosta’, kazao je Uhlir, prenosi Tportal.

Na današanjoj konferenciji Ulhira su novinari upitali osjeća li se kao stručnjak sigurno dok sam prelazi preko tih mostova, na što je on odgovorio:

“Vrlo sam zabrinut. Duboko sam svjestan plana održavanja, i ako vi 20 ili 30 godina ništa ne radite, onda se svi moramo zapitati preko čega mi to svaki dan vozimo”.


Komentari