ALARMANTNI PODACI! Raste broj ubijenih žena: ‘Statistika nije nimalo dobra, svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi nasilje’

Foto: Wikimedia Commons

U nedjelju navečer u Zaprešiću je održana policijska kampanja “Manje oružja manje tragedija” putem koje je policija pozvala na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

“Vidimo da se nasilje događa. Imali smo poraste nasilja u obitelji u vrijeme pandemije. Poanta je da se broj takvih djela smanji, a za to je potrebna jača društvena klima, ali i suradnja nacionalne razine i naših lokalnih sredina”, rekao je ministar Davor Božinović.

“Statistike nisu nimalo dobre. Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje”, rekao je reporter Nove TV u razgovoru s Velimirom Tišmom iz Službe prevencije PUZ-a.

“Nažalost u zadnjih osam mjeseci na području čitave Republike Hrvatske imamo povećanje ovih kaznenih djela”, rekao je Tišma i dodao kako je ove godine ubijeno 12 žena. Od 22 ubojstva u 12 slučajeva žrtve su bile žene.

Spajanje akcije “Manje oružja manje tragedija” s borbom protiv nasilja nad ženama

Tišma kaže da su analizom ovih slučajeva primijetili da u 36 posto ubojstava u kojima su žrtve žene, 81 posto počinitelja ilegalno je posjedovalo oružje. “Zbog toga i pokrećemo preventivnu kampanju”, kazao je pozvao građane, da bez ikakvih sankcija predaju ilegalno oružje ako ga imaju.

U zadnjih godinu dana policija bilježi porast predanog ilegalnog oružja. “Da je kampanja uspješna potvrdio je i UN koji je naglasio da je to jedna od uspješnijih kampanja predaje ilegalnog oružja u povijesti UN-a”, kazao je Tišma.

“Najvažnije je da se svi oblici nasilja prijave na 192 i da ne odgađaju u takvim situacijama žrtve, jer onda imamo situaciju gdje se dogodi tragičan događaj. Ono što mi apeliramo i pozivamo je da u takvim situacijama prijave, a mi ćemo se odazvati na poziv”, rekao je Tišma.


Komentari