ALARMANTAN APEL S ONKOLOŠKOG KONGRESA: U idućih 20 godina učestalost raka bit će duplo veća!

www.medicalnewstoday.com

Po smrtnosti od karcinoma i stopi obolijevanja u neslavnom smo vrhu Europske unije. Imamo 23.000 oboljelih, 13.000 preminulih, činjenice su na koje su upozorili stručnjaci na 15. onkološkom kongresu središnje Europe u Opatiji, javlja HRT.

Incidencija raka u idućih će se 20 godina gotovo udvostručiti, čulo se na kongresu dvjestotinjak onkologa iz osamnaest zemalja srednje Europe. Imunoterapija je relativno novi val onkologije i pomaže u preživljavanju malenoma, raka bubrega te specifičnih tumora, što potvrđuju sudionici Kongresa.

Iako dominira rak prostate, rak pluća i dalje je najsmrtonosniji oblik kod muškaraca, a rak dojke kod žena.

Nakon tri godine, Ministarstvo zdravlja dobilo je na stol Nacionalni plan borbe protiv raka, a u saborsku bi proceduru trebao stići do kraja godine.

“Preživljavanje kod svih vrsta tumora su kod nas za 10-15% lošija negoli u zapadnoj Europi i cilj našeg Nacionalnog plana je za 10 godina doći na zapadnoeuropski prosjek proživljenja od različitih solidnih tumora. Ako to uspijemo, onda ćemo na godišnju razini spasiti oko 4000 života”, rekao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva.

Stoga nacionalni plan protiv raka nema opciju B jer u 10 godina može se spasiti grad od 40.000 ljudi. No, složili su se stručnjaci, svatko treba preuzeti svoju odgovornost, i bolesni i zdravi i zdravstvena administracija i novinari.


Komentari