Ako ste žena i poštujete prometne znakove danas ćete dobiti ružu! Pravobraniteljica reagirala na diskriminirajuću akciju policije

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Povodom dana žena, zaprešićka policija najavila je preventivnu akciju 8. ožujka pod nazivom “Žene u prometu“.

Akcija se trebala provoditi “spram žena u prometu”, a pažnju javnosti stekla je zbog nespretne formulacije. Naime, u tekstu najave pisalo je da će se ženama ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, a one koje poštuju znakove bit će i prigodno nagrađene.

Policija je u međuvremenu i izmijenila opis akcije pravdajući se su se nespretno izrazili, te da ne žele podržati stereotip o ženama kao lošijim vozačicama jer su prema stvarnoj statistici prekršitelji većinom muškarci.

Dnevnikhr upitao je pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić što misli o navedenom, a ona je upite poslala i MUP-u i Ravnateljstvu policije.

“Slijedom različitih medijskih upita vezanih uz policijsku akciju koja se provodi u pojedinim hrvatskim gradovima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ispitala je ključne elemente. S obzirom na pojedine formulacije koje su se pojavile u određenim općinama i gradovima, na koje se vjerojatno referirate, pravobraniteljica je kontaktirala Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije koje je odgovorilo da je riječ o nespretnim formulacijama koje će biti uklonjene te da će se akcija prometne policije odvijati u skladu s dugogodišnjom praksom simboličkog obilježavanja Međunarodnog dana žena darivanjem žena koje prometna policija zaustavi u prometu. U suprotnom, podržavao bi se stereotip o ženama kao lošim vozačicama, što bi bilo u suprotnosti sa službenim policijskim statistikama koje pokazuju da su počinitelji prometnih prekršaja većinom muškarci, a ne žene”, odgovorila je Ljubičić.


Komentari