Ako ste pretrpjeli štetu od potresa, ovo želite znati

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Izbačeni iz svakodnevne rutine samom epidemijom koronavirusa, život građana se promijenio. Već tada, na ramenima smo nosili glavu punu pitanja, no sada, uz posljednje potrese, ta glava postala je još teža.

Na današnjoj konferenciji za medije koju su održali čelnici grada Zagreba, dalo se naslutiti da građanima, a ni njihovim posrednicima, medijima, ništa više nije jasno.

Stoga smo skupili nekoliko ključnih pitanja kojima zadnjih par dana mučimo sami sebe i odgovorili na njih.

Prijava štete na zgradi

U online aplikaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama potrebno je ispuniti prijavu za pregled građevine nakon potresa, a to je isto moguće obaviti putem e-maila  ili na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Nakon toga, na teren će izaći statičari.

Gradonačelnik je danas kazao kako idu u 160-180 obilazaka dnevno te da se građani trebaju strpiti.

Smještaj i prehrana za one koji su ostali bez doma

U studentskom domu Cvjetno naselje zbrinjavaju se oni koji su ostali bez doma u potresu. Tamo je trenutno oko dvjestotinjak ljudi, a kapacitet doma je 1700 mjesta.

Također, na Trgu Franje Tuđmana podignuto je šatorsko naselje od 500 mjesta, u slučaju potrebe.

Dakako, za sve one koji pomoć potraže u studentskom domu, osigurana je i prehrana, a svi ostali mogu se obratiti pučkim kuhinjama koje trenutno ne vode evidenciju te će obrok udijeliti svima.

Naknada štete

Gradonačelnik je proglasio prirodnu nepogodu te je temeljem toga objavljen i poziv za prijavu naknade štete. Na današnjoj konferenciji rečeno je kako pravo na naknadu štete imaju svi čije je oštećenje imovine veće od 60 posto, a odobrit će se povrat do pet posto vrijednosti štete.

Ipak, naknada se ne može isplatiti onima koji imaju osiguranu imovinu kao ni i onima koji nemaju legaliziranu imovinu.

Takve se osobe trebaju javiti svojim osiguravajućim kućama i provjeriti uključuje li njihovo osiguranje štetu od potresa i s njima dogovoriti prijavu naknade štete.

Stambene zgrade

Šteta nastala na stambenim zgradama također se mora prijaviti za pregled nastale štete, ali štete na infrastrukturi stambene zgrade mogu se pokriti i iz pričuve ako je upravitelj ugovorio policu osiguranja od potresa za zgradu. U tom se slučaju sa zahtjevom za isplatu štete javlja upravitelju.

Štete na automobilima

U zagrebačkim potresima stradalo je i nekoliko automobila, no prijava takve štete razlikuje se ovisno o tome s čijeg je vlasništva pao uzrok štete.

Naime, u slučaju da je automobil osiguran policom koja uključuje u rizik od potresa, prijava štete podnosi se osiguravajućoj kući, no ako vozilo ima samo obvezno osiguranje, za naknadu štete treba se obratiti vlasniku objekta čiji su dijelovi uzrokovali štetu. Ako je štetu uzorkovao predmet s javne površine, odštetu isplaćuje lokalna samouprava.

Ponovna uspostava plina

su kazali kako Iz Gradske plinare je za sigurno puštanje plina prvo potrebno dobiti pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, nalaz statičara ili sudskog vještaka za graditeljstvo da zgrada nije ugrožena potresom i da se plin može pustiti te obvezan pristup u sve stanove pri puštanju plina.

No, prvo bi se trebalo javiti upravitelju zgrade koji će potrebnu dokumentaciju dostaviti u odjel prodaje Gradske plinare. Oni će taj nalog dalje proslijediti Službi tehničke podrške, odnosno njegovu odjelu mjerenja, a oni će dogovoriti termin ispitivanja plinske instalacije i puštanja plina.


Komentari