Ako planirate kupiti novi televizor, pripazite na ove oznake

Dijete gleda televiziju, ilustracija (Foto: Pixabay)

Odašiljač Sljeme u petak je počeo emitirati programe novim digitalnim DVB-T2 signalom, što znači kvalitetnija slika. Do 15. studenog ovaj bi signal trebalo primati 97 posto kućanstava u Hrvatskoj, ali ne i oni sa starijim televizorima.

Iz Peveca upozoravaju da prilikom kupnje novog televizora treba pripaziti na oznaku HEVC H.265, koja označava da taj uređaj može primati novi signal.

Oni stariji, koji ne podržavaju H.265 standard, moći će se gledati uz dodatni prijamnik, kutijicu koja se naziva Set Top Box i spaja se na televizor, piše 24sata. No i na njima treba tražiti oznaku da mogu primati digitalni signal.

Kada se prije desetak godina prelazilo s analognog na digitalni signal, procedura je bila ista, trebalo je kupiti prijemnik za novi sustav. Zanimljivo je što je tada država sufinancirala kupnju prijemnika, a sada građani posežu u vlastiti džep. Digitalni prijemnici koje sada imamo u domovima, osim najnovijih modela, ne podržavaju signal na koji prelazimo, pa je potrebno kupiti novi.

Prilagodba nije hitna

Progami će se u starom i novom standardu emitirati do 30. lipnja 2020., a 1. srpnja stari signal gase. Novi HD program trebao bi se automatski pojaviti na televizoru, možda će samo trebati ponovno instalirati programe.

Ove se promjene odnose na kućanstva koja signal primaju starim, običnim antenama. Onima koji programe gledaju preko teleoperatera, satelita ili kabelske mreže neće biti promjena.


Komentari