“Ako duvate u društvu, onda neka svako puši svoj džoint”, dr. Sakoman predlaže važnu mjeru zaštite od COVIDA-19

Neki su od straha od koronavirusa prali namirnice, drugi peru kvake, ali svi dvaput razmislimo prije nego dotaknemo neku površinu dostupnu većem broju ljudi. Takve su recimo kvake, gumbi u dizalima, tipke na bankomatima, no i još jednu stvari Hrvati rado dijele međusobno sudeći prema istraživanju iz 2016. godine, prenosi Jutarnji list.

Naime, čak 16 posto ljudi u Hrvatskoj barem jednom podijelilo je joint, a psihijatar Slavko Sakoman kazao je da mnogi njegovi pacijenti to rade svakodnevno.

“Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice. Pa kažem koronavirus je, brate jesi ti normalan, pa još ćete se svi zaraziti. Jeste vi normalni? Dajte barem svaki svoj joint”, kazao je kako savjetuje svoje pacijente.

Osim podjele, pa jointa, nerijetko se nalazimo i situacijama kada neznajući, dijelimo i druge objekte s građanstvom. Jedan takav svakako su knjige iz gradskih knjižnica, a sada, kada će se knjižnice otvoriti i to će opet biti moguće, s knjigama će se postupati na nešto drugačiji način.

“Preporuke su takve da sva građa koja je vraćena mora biti u karanteni 72 sata. Mi ćemo to vjerojatno pakirati u vreće s datumom, čekati da prođe rok, pa ponovno prebrisati i vratiti korisnicima”, zaključila je Ivančica Đukac Kero, knjižničarska savjetnica u Knjižnicama grada Zagreba.

Komentari