Afera Čistoća: Evo kako su namještali natječaj vrijedan 74 milijuna kuna

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Proteklih dana nastavljeno je suđenje u aferi “Čistoća” u kojoj se trojica optuženih terete za namještanje natječaja za nabavu vozila i opreme vrijednih oko 74 milijuna kuna, javlja HRT.

Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko uhićen je u aferi Agram zajedno s Milanom Bandićem, no ova dva postupka su razdvojena. Optuženi se na današnjem ročištu, na kojemu su pušteni tajno snimljeni telefonski razgovori, nisu pojavili.

Godine 2014. zagrebačka je Čistoća trebala tridesetak različitih kamiona za otpad. No i prije javnog natječaja znalo se da taj posao mora dobiti tvrtka Gradatin Tomislava Jukića. Benko je Jukiću prenosio sve detalje budućeg natječaja. A neke od njih je i prilagođavao mogućnostima njegove tvrtke, iako nisu odgovarale potrebama Čistoće.

Na natječaj se javila i tvrtka s povoljnijom ponudom. Gradatin je morao imati nižu cijenu. Pa je šef Čistoće, šefu nabave Holdinga Ivanu Markusu, naložio da krivotvori već zaprimljenu dokumentaciju. Dokaz je ovo da se u Gradu čak i tajni te namješteni poslovi mogu usporiti ili zapeti.

Tajne snimke daju naslutiti da je bivši šef Čistoće bio samo koordinator milijunskog posla s otpadom. Jer kako je otkrio u njima, na dar je dobio samo dvije vrtne klupe i kosilicu za travnjak u vrijednosti 10-ak tisuća kuna.


Komentari