Afera Agram: Nastavlja se suđenje Bandiću i suradnicima, jedan član njegove obitelji odbio svjedočiti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nastavlja se suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram, nakon što prije dva dana nije svjedočila Mila Horvat.

Otkazano svjedočenje Mile Horvat: Zaštićena od pitanja u kakvim je odnosima bila s gradonačelnikom

Na suđenju Milanu Bandiću i ostalima optuženima u aferi Agram danas je trebao svjedočiti muž Bandićeve sestre Mile Macan. Međutim, on je iskoristio mogućnost da kao član obitelji ne svjedoči protiv Bandića i sud nije imao izbora nego ga pustiti da ode bez svjedočenja, piše Index.

Istu mogućnost iskoristili su supruga i sin optuženog Miljenka Benka. Njihov iskaz dan u USKOK-u bit će priložen u spis.

“Ionako bi iskoristili blagodat nesvjedočenja”, rekla je Benkova odvjetnica.

Svjedočili ravnatelj Kulturnog centra Travno i Bandićev mesar 

Ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan rekao je kako je Dijana Muhović radila u Centru od svibnja 2012. do prosinca 2013. godine. Ako netko iz ustanove ide na službeni put, on je u ime ustanove potpisivao putne naloge.

“Slobodne dane dobivala je zbog polaganja ispita. Sjeća se da je u listopadu 2013. zbog smrtnog slučaja u obitelji tražila slobodan dan. Ne znam tko je preminuo. Takvi podaci traže se po zakonu samo ako je zaposleniku umrla majka, otac ili najbliži članovi obitelji, rekao je Forjan.

Dodao je i kako nema zapreka da zaposlenika njegove ustanove neki ured iz Grada Zagreba na svoj trošak uputi na službeni put bez obzira što je tražio slobodan dan. Naime, Kulturni Centar Travno je pod Gradom Zagrebom.

Svjedočio je i mesar Veljko Horvat koji je išao na kolinje kod Bandićeve sestre u Hercegovini.

“Pozvao me Bandićev vozač Zdravko Krajina. Išao sam ja, Zdravko Ratimir Jureković i Josip Katić. Vozili smo se nekim džipom,a sutradan smo se vratili nekim kombijem. Ne znam čija su vozila to bila. Granicu smo prešli u Grudama. Ne znam kojim smo putem išli do Bandićeve sestre. Sva četvorica odmah smo došli kod sestre, rekao je Horvat.

Dodao je kako je on radio svoj posao te da su Krajina i Jureković u jednom trenutku nekud otišli.

“Iz Zagreba smo krenuli u 7, u Hercegovini smo bili u 11. Radio sam kobasice, a pomagali su mi ljudi iz sela. Jureković mi je pomogao navečer kad se vratio. Tada smo počeli raditi čvarke. Milan Bandić došao je u 23 sata i iznenadio se kad me vidio. Ja sam mu rekao da me pozvao Krajina oko kolinja. Koliko ja znam, nije ništa pitao u vezi vozila s kojim smo došli.
Sutkinja Rahela Valentić predložila je braniteljima da razmisle i žele li da se iskaz Sandre Perković dan u istrazi samo pročita, odnosno priloži spisu, te se ni nju ne ispituje, kao što se nije ispitivalo Milu Horvat prije nekoliko dana. USKOK je predložio da se u spis bez saslušanja ulože iskazi većine svjedoka s čijim iskazima u istrazi su zadovoljni pa sada obrana ima priliku izabrati koga ne žele slušati na suđenju.
Sedam točaka optužnice

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koji ga je teretio za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Afera Agram: Bandićevi vozači promijenili iskaz, jedan od njih išao na sprovod živoj ženi

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.


Komentari