50 GODINA OD PADA ZRAKOPLOVA Stjuardesa Vesna Vulović jedina je preživjela pad s 10 tisuća metara, a nije trebala raditi tog dana

Foto: YT screenshot

Prošlo je točno 50 godina otkako je JAT-ov zrakoplov koji je putovao na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd, eksplodirao na nebu iznad nekadašnje Čehoslovačke i srušio se nedaleko gradića Srbská Kamenica. Jedina preživjela bila je stjuardesa, beograđanka Vesna Vulović koja je tog dana radila zbog administrativne greške.

Njeno preživljavanje kobnog pada upisano je i u Guniessovu knjigu rekorda jer do danas nitko nije uspio preživjeti eksploziju aviona i pad sa te stravične visine. Odgovornost za pad zrakoplova, postavljanjem bombe preuzela je ustaška emigracija u Švedskoj, no do danas nitko nije odgovara. Događaji koji su prethodili tom strašnom događaju, samom padu aviona, ali i kasnijem Vesninom životu kao da su dijelovi holivudskog blockbustera, a ne dijelovi moderne jugoslavenske povijesti.

Čovjek je bio nervozan

JAT-ov let 367 26. siječnja 1972. poletio je iz Stockholma, ali sati prije leta nisu bili ohrabrujući za njegovu sudbinu. Za početak, Vesna Vulović koja je tada imala samo 22 godine nije uopće toga dana trebala raditi. Zbog administrativne pogreške zamijenjena je sa stjuardesom istog imena, ali usprkos tome odradila je posao jer bi joj to bio prvi put da je posjetila glavni grad Švedske.

Zrakoplov je poletio u 13:30, a sat vremena kasnije sletio je u Kopenhagen kako bi se obavila smjena posade. A tada cijela priča počinje dobivati zlokoban prizvuk…

Vesna Vulović, nakon što se probudila iz skoro jednomjesečne kome prisjetila da je prilikom ukrcaja opazila sumnjivog čovjeka koji se činio nervozan kako se ukrcava u Stockholmu i izašao u Kopenhagenu te se u zrakoplov više nije vraćao.

Kolica za hranu su je spasila

Nakon polijetanja iz glavnog grada Danske u 15:15 zrakoplovom je samo 47 minuta kasnije odjeknula eksplozija na visini od 10.160 metara. Bomba je uništila prednji prtljažni prostor i uništila upravljački sustav i počeo nekontrolirano padati. Tijekom pada s 10 kilometara visine letjelica se odlomila na tri krupna komada, a pali su u okolicu grada Srbske kamenice. Mještani koji su eksploziju i pad gledali prisjetili su se kako su vidjeli tijela koja padaju s neba te krenuli u potragu nadajući se da je netko od 28 putnika i članova posade  preživio. Jedina je preživjela Vesna Vulović. Njene krike čuo je šumar koji je radio u sanitetu Njemačke vojske, a bila je prignječena kolicima za služenje hrane i piće. Spasio ju je nakon što je golim rukama razlomio kolica na manje dijelove i omotao svojim kaputom.

Vesna Vulović u bolnicu je bila primljena s mnogobrojnim lomovima, od čega višestrukim frakturama lubanje i trostrukim prijelomom kralježnice, pa iako su joj liječnici davali male šanse za preživljavanje, iznenadile je sve.

Stručnjaci su zaključili kako je Vesna Vulović preživjela zbog dva sasvim nepovezana faktora od čega je jedan i laž. Naime, ona je imala niski krvni tlak što nije znao JAT prilikom zapošljavanja jer taj podatak nije navela prilikom liječničkog pregleda, a uoči njega popila je previše kave da se ne otkrije. Niskotlakaši ne smiju biti dio avionskog osoblja.

Foto: YT screenshot

Naime, upravo zbog niskog tlaka srce joj uslijed pada tlaka u zrakoplovu nije puknulo. A druga slučajnost je bila ta što je nakon eksplozije ostala zarobljena u trupu aviona i to kolicima za posluživanje hrane. Istražitelji su zaključili kako je taj komad aviona, nakon što se trup razlomio na dva dijela, padao spiralnom putanjom, a Vesna nije ispala upravo zbog metalnih kolica. Pad su ublažila drveća i snijeg pa je tako i Vesna preživjela.

Život nakon pada

Nakon 27 dana u komi i nebrojenih operacija Vesna se probudila i krenula na svoj psihološki oporavak. Nakon toga vratila se u JAT sa željom da opet leti, no to joj nisu dopustili pa su je premjestili na prodajni šalter gdje je dočekala mirovinu 1991. godine.

Foto: YT screenshot

Od JAT-a je Vesna dobila stan od 36 kvadrata, a nedugo nakon pada se i udala za supruga Nikolu, a postala je i jugoslavenska heroina čiji su prvi rođendan nakon pada emitirale gotovo sve televizije u Srbiji i Crnoj Gori.

No, kako to obično biva život nije lak pa čak ni ako si jedina preživjela osoba čiji je avion srušila teroristička organizacija. Preminula je 2016. godine, a mrtvu su je u njenom domu našli prijatelji. Pretpostavlja se da je bila mrtva nekoliko dana prije no što su je pronašli, a srpski mediji pišu kako je u starosti jedva spajala kraj s krajem zbog male mirovine.


Komentari