TRAŽI SE DOM ZA MARIJU KOJA ŠEST GODINA ŽIVI U GARAŽI Kontaktirali je iz Ureda za socijalnu zaštitu

Zagreb.hr

HRT je nedavno, o čemu smo pisali na portalu, donio tužnu reportažnu priču o 56-godišnjoj Zagrepčanki koja od 2015. živi u garaži jednog zagrebačkog kompleksa.

Iz Ureda za socijalnu zaštitu nakon toga su ju kontaktiralite je uputili u korake koje je potrebno napraviti da bi ispunila uvjete za preporuku za dodjelu gradskog stana. HRT piše kako je 2014. već tražila gradski stan, ali je bila odbijena zbog nepotpune dokumentacije.

“Točan je navod da se osoba javila na natječaj za dodjelu stana iz fonda Grada Zagreba. Provjerom u nadležnom Uredu za upravljanje imovinom ustanovili smo da je tu prijavu podnijela 2014., koja je tada nažalost odbijena zbog nepotpune dokumentacije. Danas su službenici iz Ureda za socijalnu zaštitu kontaktirali gospođu, te je uputili u korake koje je potrebno napraviti da bi ispunila uvjete za preporuku za dodjelu stana temeljem članka 7. Odluke o najmu stanova. Važno je, naime, da se gospođa javi u nadležni Centar za socijalnu skrb radi provedbe postupka vještačenja, i o tome su je danas gradski službenici izvijestili. Osobi je također ponuđena pomoć u paketima hrane, i za takvu se vrstu pomoći može javiti u nadležni Ured za socijalnu zaštitu u bilo kojem trenutku”, stoji u odgovoru iz Grada Zagreba.

Marijina sudbina (ime koje je HRT uzeo za potrebe teksta) življenja u garaži dotaknula je srca mnogih. Redakcija weba HRT-a preplavljena je pozivima i porukama građana koji žele pomoći.

– Kako jaka žena, kako skromna žena; prestrašno; da ti srce pukne od žalosti – neki su od komentara ispod HRT-ove reportaže na Facebooku.

Marija želi život dostojan čovjeka, u kojemu ne mora živjeti u garaži u kojoj spava, pere se i ide na WC. Želi skroman život u kojemu joj je dostupan toalet, tekuća voda i mala kuhinja. Također i dalje želi ostati anonimna i unatoč porukama građana koji joj žele pomoći ne želi javno podijeliti broj računa ni mobitela, kako ne bi riskirala da izgubi i jedini smještaj koji sad ima.

Marija primarno želi riješiti stambeno pitanje i voljela bi doći do gradskog stana,a  čini se da institucije rade na tome da se za 56-godišnju Mariju, oboljelu od dijabetesa, nađe rješenje i smjesti ju se u dom kakav zaslužuje, piše HRT.

Komentari