ZNATE LI ŠTO JE BAO PECIVO? Slastica iz daleke Azije zapanjila posjetitelje, sjajno ide uz jednu vrstu svinjetine

Foto: Sandro Sklepić (Fuliranje)

Kao glavni grad, Zagreb se razvio u metropolu punu raznovrsnosti, a ljudi u gradu nerijetko su spremni probati nove stvari, čak i usred Zagreb Adventa.

Da je tomu tako, uvjerila se ekipa iz Purple Monkeya koja na svojoj kućici na Strossmayerovom trgu u sklopu Fuliranja parira širokoj zimskoj gastronomskoj ponudi, azijskim jelima.

Tomislav Bilić, pokretač, osnivač i glavni kuhar Purple Monkeya, jako je uzbuđen jer je ovo prvi projekt njega i njegove ekipe izvan ranijeg projekta, Dark Kitchen, odnosno restorana koji je hranu spremao isključivo za dostavu putem internetskih platformi.

Purple Monkey do sada je također funkcionirao isključivo dostavom, s menijem od 12 jela, ali planiraju iduće godine otvoriti i restoran u centru grada.

Stoga im je bitno oduševiti što više posjetitelja Fuliranja, a to su zasada i uspjeli sa azijskom kulinarskom zanimljivošću: Bao pecivima.

Foto: Sandro Sklepić (Fuliranje)

Kontinent bez oštrih zima

Kako nam je Bilić objasnio ovaj oblik peciva raširen je po cijeloj Aziji.

“Interes naših posjetitelja je velik jer je pecivo drugačije i jedini ga imamo na Fuliranju”, ocijenio je Bilić dosadašnji tijek Adventa.

Inače, Bao pecivo se danas najčešće radi od brašna, kvasca, šećera, praška za pečenje, mlijeka i ulja.

Osim velikog interesa posjetitelja za isprobavanje Bao peciva, Bilić je istaknuo i kako su reakcije jako pozitivne, kako na Bao peciva tako i na toplo piće koju nude za ovu hladnu zimu: čaj od aronije s rumom.

Upitan je li jelovnik Purple Monkeya istovjetan onime što azijske kulture vole jesti u hladnije doba godine, naveo je kako Azija nema toliko jakih zima kakve vidimo u Europi.

“Ali svinjetina i kozice su zastupljeni cijele godine. O začina, najviše se proteže đumbir koji je jako zdrav i kvalitetan, puno se koristi i limunska trava i kopar”, objasnio nam je Bilić gledajući u ponudu svoje adventske kućice.

Foto: Sandro Sklepić (Fuliranje)

Laos svinjetina

Probali smo kobasicu od laos svinje u bao pecivu u jelu koje su nazvali “Gua Bao Sai Kok”. Samo pecivo je skoro pa pahuljasto, iznimno nabujalo i ukusno, a sama kobasica laos svinje senzacija koju itekako trebate probati.

Primijetiti ćete odmah kako je okus nesvakidašnji ali zanimljivo, sama presuda sviđa li se vašim ukusnim pupoljcima ili ne, doći će tek nekih pet sekundi nakon prvog zalogaja. Dinstani kineski kupus i prženi luk sjajno nadopunjuju ovaj nekonvencionalni adventski zalogaj.

Ukoliko volite ljuću hranu, svakako ne propustite uzeti opciju s wasabijem i curryijem, “Gua Bao Curry” s pilećim zabatkom.


Komentari