Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili izmjene i dopune Poslovnika

FOTO: Ivan Klindić

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak većinom glasova izmjene i dopune skupštinskog Poslovnika kojima se, među ostalim, predlaže da se gradski proračun od ove godine donosi u jednom, umjesto kao dosad, u dva čitanja.

“Osnovni razlog za to je da je novi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi rekao da gradonačelnik ima obvezu predložiti do 15. studenoga proračun, a isto tako ga može povući, ali onda mora predložiti novi prijedlog. Da bi to sve bilo u rokovima, idemo na jedno čitanje i na jednoj sjednici će se proračun donositi ili ne donositi, odnosno prihvatiti ili ne prihvatiti”, pojasnio je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

Najavio je kako će se izmjenama Poslovnika “brisati institut ispravka netočnog navoda”. Također, gradski zastupnici više ne bi mogli tražiti da repliciraju na stavove svoga kluba. Klub bi mogao maksimalno tražiti tri stanke tijekom cijelog trajanja sjednice, što znači da će dobro morati razmisliti o kojim točkama će se tražiti stanke, jer je dosad bila situacija da su svih sedam klubova po svakoj točki mogli tražiti stanku.

“Obrazlaganje bilo onog tko obrazlaže u ime kluba ili predlagatelja bi se s pet minuta skratilo na tri. Kada govorimo o povredi Poslovnika ili utvrđenog dnevnog reda, imali smo tri minute, a sada to ide na minutu. Skraćuje se vrijeme govora za klubove s deset na osam minuta. Na kraju rasprave se skraćuje vrijeme za predstavnike predlagatelja i gradonačelnika, ako on nije predlagatelj, s deset na osam minuta”, rekao je Mikulić.

Uvjeren je da će time Skupština dobiti na učinkovitosti i brzini te poručio kako su predstavnici klubova taj posao kvalitetno odradili. “Oko tih mehanizama je postignut dogovor, jer sjednice koje su dosad trajale dva ili tri dana nemaju nikakvog učinka i to je loša poruka”, ocijenio je.

I Tomislav Stojak (HNS) je za izmjene Poslovnika rekao kako su dobar korak koji će ojačati rad Skupštine i vratiti joj dignitet, kao i zastupnicima.

(Hina)


Komentari