Zagrepčanin na Adventu u Beču: Zagreb je za ovo avion!

Usporedili smo kako izgleda Advent u Beču u odnosu na naš zagrebački. 

Moja draga žena i ja odlučili smo skoknuti na jedan dan do Beča kako bi uživali na tamošnjem poznatom Adventu. Beč sam po sebi donosi nešto veliko i ne možete ostati imuni na njega, na njegove prekrasne povijesne građevine, kočije s konjima i prizore kao iz neke bajke. No, nas je zanimala bečka adventska priča i nakon viđenog jednoglasno smo zaključili – Beč nije ni do koljena Zagrebu!

Advent u Beču u obliku sajma organiziran je na dvije lokacije udaljene 10 minuta pješke od katedrale svetog Stjepana, točnije u blizini gradske vijećnice. Obje lokacije su pak u pet minuta pješke udaljene jedna od druge. Pošto smo stigli gladni u Beč, prvo što nam je palo na pamet bile su kobasice. No, na prvoj lokaciji uspjeli smo pronaći tek na kraju jednu, jedinu kućicu koja u ponudi ima kobasice. I to samo 2 vrste, običnu te pomiješanu sa sirom. Cijena 5 eura svaka.

Dok smo tražili kobasice shvatili smo da je vrlo popularno jelo varivo koje se ulije u pecivo u obliku posude te se sve tako gric po gric pojede. Ostale kućice nudile su doista pregršt različitih stvari, od magnetića, suvenira, igračaka pa sve do satova. To nas je malo i zbunilo, jer dok je koncept Zagrebačkog Adventa usmjeren na hranu i što popiti, u Beču ima svega pomalo i više sliči hrvatskim dernecima.

beč

OK, pomislili smo, možda ćemo na drugoj lokaciji uspjeti doživjeti više adventskog duha. Čim smo se približili drugoj lokaciji odmah smo nabasali na jednu sličnost sa zagrebačkim Adventom. Ledena, vijugava klizačka staza. OK, očito je netko nekog ovdje kopirao, pomislili smo gotovo u isti trenutak na glas.

No, kao i kod prve lokacije izbor jela bio je doista siromašan. Varivo, pereci, pokoji kolač od jabuke i to je to. Kad pomislimo što sve Zagreb nudi, čini nam se da se Beč nije ni približno potrudio kao Zagreb. Da, mogli ste na svakom koraku popiti kuhano vino, ali ponuda hrane, štimung, dekoracije (kojih praktički u Beču nema) i sve ostalo bilo je doista prosječno. Inače, dosta često smo naletjeli na naše ljude koji su potegnuli iz Hrvatske do Beča kako bi uživali, i u jednom trenutku smo čuli kako nam iza leđa mladi par komentira isto što smo i mi. Zagreb se definitivno više potrudio, pa nije ni čudo da smo treću godinu zaredom izabrani za najbolju Advent destinaciju.


Komentari