VOLONTERE NI SNIJEG JUTROS NIJE SPRIJEČIO DA POMOGNU: Saznajte za koga su prikupili simbolične donacije!

Vlatka

Vrijedni volonteri i ovaj su prosinac dokazali da Advent u Zagrebu ne predstavljaju samo atraktivne lokacije poput Trga bana Josipa Jelačića, Zrinjevca i Gornjega grada koje su preplavljene blještavilom, božićnim ukrasima i raznovrsnom ponudom hrane i pića. Postoji nešto važnije od toga, prava svrha blagdana na koju često zaboravimo zbog svih stvari koje nam se nude. To je pružanje pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a zbog „prividnoga sjaja“ Adventa vrlo je vjerojatno da te osobe nećemo ni primijetiti.

Vlatka

Da je osobama koje prodaju časopis za beskućnike Ulične svjetiljke potrebna pomoć shvatili su volonteri koji su današnje jutro proveli šetajući centrom Zagreba nudeći prolaznicima časopis. Na minusu, hladnoći i snijegu oni su šetali i ljudima pokušavali pojasniti da je upravo ovaj čin pomoći ono što nam blagdani trebaju značiti. Govorili su da se časopis prodaje po simboličkoj cijeni od osam kuna s tim da polovica ide beskućniku za kojeg se prodaje i da kroz taj časopis može saznati s kakvim se sve teškoćama beskućnici suočavaju. Ulične svjetiljke već deset godina izdaje Franjevački svjetovni red MB Trsat, a riječ je o samoodrživom projektu jer se izdaje onoliko časopisa treba. Kućica Tri praščića koja se nalazi na Trgu također je pomogla beskućnicima i volonterima zagrijavši ih besplatnim vinom i čajem.

Vlatka

Jedna od organizatorica je Vlatka koja već dugi niz godina pomaže beskućnicima i onima za koje zna da im je pomoć najpotrebnija. „Zadovoljna sam s današnjim odazivom volontera, bilo nas je 13 volontera i šest prodavača i oni su sat vremena prodavali zajedno časopise, sav novac danas prikupljen ide direktno prodavačima. Imamo i dvije nove volonterke koje su prvi put volontirale baš danas  i to je jako pozitivno da netko odluči doći pomoći po ovoj hladnoći“, kaže Vlatka.

Vlatka

Jedna od novih volonterki bila je i Sandra, studentica na Hrvatskim studijima. Sandra kaže da joj ovo iskustvo bilo pozitivno, dobro se osjećala dok je prikupljala novac za druge, a ponosno ističe da su ona i njezina prijateljica za svoju prodavačicu uspjele prikupiti čak 70 kn. „Zadovoljna sam kako su ljudi reagirali, neki nam prolaznici nisu dali da do kraja kažemo u koju svrhu prikupljamo novac, no sve u svemu lijepo iskustvo. Planiram doći ponovno“, ističe Sandra.

Vlatka

Vlatka poziva sve zainteresirane ljude koji žele pomoći i provesti sat vremena prodavajući časopis da se jave na Facebook stranicu Ulične svjetiljke, a posebno se zahvaljuje kućici Tri praščića koja svake godine u sklopu ove humanitarne akcije ponudi besplatno piće za sve koji dođu pomoći beskućnicima.

 


Komentari