Terenska služba Dumovca – od hvatača do hitne pomoći za životinje

Foto: PR

Terenska služba Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba ima pune ruke posla svih 365 dana u godini. Prikazuje to i kalendar Skloništa za 2019. godinu koji je predstavljen u sklopu svečanog otvorenja Adventa u Zagrebu na Strossmayerovu šetalištu.

Kalendar nosi naziv U dobrim rukama jer upravo se u takvim rukama nađu životinje kad netko od građana nazove Info centar Dumovec, pa na teren iziđe vozilo s prepoznatljivim narančastim otiscima šapa.

„Pomaganje je blisko svakome ljudskom biću, ali samo posebni ljudi u pomaganju prepoznaju poziv. Kad se u Zagrebu nezbrinuta životinja nađe u nevolji, prvi nastupaju djelatnici naše terenske službe. Kako bi se životinjama pomoglo, kapnu tu krv, znoj i suze, a iza svega toga stoji ono što se na van ne vidi – veliko srce naših djelatnika“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Foto: PR

Terenskoj ekipi Dumovca svaki je dan drugačiji. Na gradskim ih ulicama, u parkovima i zgradama, ali i na rubovima naselja dočekuje svašta – od odbačenih štenaca i izgladnjelih pasa preko prestrašenih mačaka na vrhu stabala i zalutalih šišmiša do ozlijeđenih zečeva i lisica. Fotografije kalendara U dobrim rukama snimljene su tijekom dvanaest ovogodišnjih intervencija.

„Posao je to koji ne možete raditi ako ne volite životinje. Teško je opisati osjećaj koji vas ispuni kad osvijestite činjenicu da ste nekoj životinji zbrinjavanjem spasili život“, kazao je Darko Ozmec, voditelj terenske službe Skloništa.

Taj se posao kroz povijest uvelike promijenio. Nekada su one koji ga obavljaju, zvali „hvatačima“, a danas ih se smatra hitnom pomoći za nezbrinute životinje. Upravo su oni prvi koji prepoznaju kakvu skrb pronađena životinja treba.

Foto: PR

Kalendar U dobrim rukama građani će moći kupiti u Skloništu te Životinjskom kutku.


Komentari