ŠTO ZA BOŽIĆ NUDE ZAGREBAČKI CVJEĆARI? Jedan je cvijet već godinama hit, a ovo o njemu sigurno niste znali

Božićn zvijezda ili crvena ljepotica (Foto: Zagreb.info)

Badnjak i Božić zakazani su za ovaj vikend, a osim poklona za najmilije i hrane za blagdanski ručak, zadnji su dani prilike za kupnju božićnih ukrasa.

Uz kuglice i božićno drvce, postoji još biljaka koje su prigodne u ovo blagdansko vrijeme. No apsolutna kraljica flore u ovo doba godine je Božićna zvijezda.

Foto: Zagreb.info

Zaliti samo jednom tjedno

Ovaj prekrasni cvijet ne mora nužno biti crven, a mnogi ne znaju da se u prirodi pojavljuje i u bijeloj i krem boji. No, kako nam je objasnila jedna od zagrebačkih cvjećarki, ipak su crvene najprodavanije i najomiljenije.

Foto: Zagreb.info

“Kod Božićne zvijezde je važno da nije na toplom mjestu te voli hladnije i tamnije prostore. Dovoljno ju je zaliti jednom tjedno i paziti da zemlja nije mokra”, objasnila nam je cvjećarka kako održavati ovu prekrasnu biljku.

Prodavati se počela već početkom prosinca, a uspije li preživjeti do srpnja ili kolovoza, dodaje cvjećarka, bit će potrebno zamračivati sobu kako bi se razvili njeni crveni cvjetovi.

Uz ispravnu njegu i održavanje, navodi cvjećarka, Božićna zvijezda može preživjeti godinama.

“Višegodišnja je biljka i prvenstveno za teglu. U aranžmanima se ne koristi jer kada ju se prereže, vrlo brzo uvene“, objasnila je.

A na pitanje o tome što još uz Zvijezdu postaviti na stol, iznenadila se idejom stavljanja još cvijeća pored ovako lijepog cvijeta.

“Meni osobno je sama po sebi lijepa, pa bih ju dekorirala s češerima, grančicama bora, ali bez drugog cvijeća. Ima je samo u ovo doba godine i od početka prosinca,  dok prođe Božić”, komentirala je.

Foto: Zagreb.info

Božićni kaktus ili grana pamuka

No, božićna zvijezda svakako nije jedina biljka prigodna u ovo zimsko vrijeme. Jedna od zanimljivih opcija je u takozvani božićni kaktus iz Nizozemske.

Također je višegodišnja biljka kojoj treba malo vode, ali za razliku od Božićne zvijezde, voli svjetlija i toplija mjesta.

Božićni kaktus, foto: Zagreb.info

Na cvjećarskim se štandovima mogu pronaći i omiljene orhideje. Njima pak treba malo više njege i vode, ali s obzirom na njene prekrasne listove, itekako se isplati.

Još jedna višegodišnja ljepotica srcolikog oblika listova je i ciklama. Uz Božićnu zvijezdu i orhideje, možda i najpopularnija blagdanska opcija s jednostavnim održavanjem, ali s malo prostora za pogrešku jer je vrlo osjetljiva.

Tijekom zime traži obilje vode, a kod zalijevanja treba paziti da se ne smoči njen gomolj i nadzemni dio. Kkda prođe opasnost o mraza u svibnju, može ju se posaditi u vrt i tijekom ljeta ju nije potrebno zalijevati, sve dok ne razvije nove listove.

Ciklame na Dolcu, foto: Zagreb.info

Zagrebački cvjećari nude kupcima i brojne trajnice, a možete se i odvažiti na grančicu pamuka za ukras. Odrezan  i osušen, pamuk ne zahtijeva nikakvu njegu, ali vrijedi upozoriti kako će svoju prelijepu bijelu boju s vremenom izgubiti te će posiviti zbog doticaja s prašinom koja se hvata na njega.

Pamuk, foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Za dodavanje božićnog štih može poslužiti i grančica božikovine čije će predivne crvene bobice unijeti toplinu u izgled vašeg doma.

Ima i različitih aranžmana od borovih grana, što pravih, što umjetnih, s kuglicama, češerima i svijećama.

Božikovina Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Sve ispod ‘stotke’ kod zagrebačkih cvjećara   

Ove sezone, Božićne zvijezde kotiraju između 45 kuna (mala) do 75 kuna (velika), a božićna se zvijezda vrti oko 35 kuna. U najjeftinijim opcijama na Dolcu, pronašli smo i male ali preslatke Božićne zvijezde koje koštaju i 20 kuna.

Foto: Zagreb.info

Ciklame možete nabaviti već za 15 kuna, a trajnice možete naći i za 10 kuna.

Grana pamuka dođe oko 60 kuna dok se cijena orhideja vrte oko 50 kuna.

“Mi koji sadimo u OPG-u nismo morali dizati cijene, ali oni koji uvoze su morali”, naveli su nam neki od zagrebačkih cvjećara pa je sva sreća kako se Božićne zvijezde uzgajaju u Hrvatskoj.


Komentari