Počelo je ‘pljuvanje’ po Adventu: Evo što se najviše kritizira i zbog čega te kritike nemaju smisla

FOTO: Ivan Klindić

Advent u Zagrebu prepoznat je diljem svijeta. Ova, već tradicionalna, manifestacija privlači sve više turista, a ono što je za Jadran ljetna sezona, to je za Zagreb prosinac. I baš kao što Jadran ne može izbjeći otrovne strelice medija zbog cijena tijekom sezone, iste nije izbjegao niti Advent u Zagrebu.

Jasno, kritike privlače čitatelje pa i neopohodno potrebne klikove, no problem nastaje onoga trenutka kada se u javni prostor plasiraju neutemeljene kritike. A kritike cijena upravo su takve – glupe i neutemeljene. Osim ako nismo još uvijek u socijalizmu, a koliko nam je poznato nismo.

Naime, cijene reguliraju ponuda i potražnja. I dok god postoji dovoljan broj potrošača koji će izdvojiti 65 kuna za zagrebački burger od 180 grama od junetine, pomiješan s buncekom, jabukom i kupusom, a ugostitelji s kućica smatraju da im je isplativo imati tu cijenu – kritike su neutemeljene.

Uostalom, zbrojite najam kućice poreze, prireze i sve ostale državne namete, dodajte toj cifri ugođaj, najatraktivniji Advent u Europi te sve veći broj turista koji se slijevaju u Zagreb pa onda odgovorite na pitanje je li preskupo.

Na koncu, nitko vas ne prisiljava da kupite baš taj burger ili fritule koje su vam preskupe. Turistima nisu preskupe, jer da jesu, ne bi postojala potražnja za njima pa bi se samim time snizila i cijena.


Platežnoj moći prosječnog Hrvata ne znači puno nekoliko kuna niža cijena, a Advent je manifestacija namijenjena platežnoj moći turista koji će  – uživati u predblagdanskoj atmosferi, platiti nekoliko noćenja u hotelu, počastiti se proizvodima iz adventskih kućica te na kraju cijele blagdanske priče ostaviti pozamašnu novčanu svotu koju ćemo pribrojiti cjelokupnoj zaradi u gradskoj i državnoj blagajni.

Ako želimo zaradu, nemamo se što žaliti na cijene na Adventu samo zbog činjenice da je nama preskupo. To su najjednostavniji tržišni zakoni – povećana potražnja znači i više cijene.

Pustite ljude da rade i zarađuju u ovih 40 dana koliko traje Advent u Zagrebu i prestanite se zgražati nad zdravom logikom. Kada se lampice ugase, opet ćemo ostati sami sa svojim frustracijama zbog niske platežne moći, a za što nam nisu krivi zakoni slobodnog tržišta i oni koji ih slijede.

Komentari