OREŠČANIN O REZANJU BROJA KUĆICA NA ADVENTU: ‘Kratkih rukava će ostati samo Bandićevi jataci koji su zarađivali na tome’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je gradska uprava objavila natječaj za adventske kućice, mnogi su ostali šokirani kad su vidjeli da nema više Adventa na Gradecu ni klizališta na Tomislavcu. Ugostitelji se do 15. listopada mogu prijaviti samo na lokacije u Bogovićevoj i Gajevoj ulici, kao i na Trgu bana Jelačića, Europskom trgu i Strossmayerovom šetalištu.

Na natječaju su ukupno 93 kućice, što je znatno manje nego prošlih godina. Samo 2019. u Zagrebu je za Advent bilo 228 kućica. Početna cijena za kućice do 15 četvornih metara s prostorom za stolove je 30.000 kuna, do devet kvadrata s prostorom za stolove 15.000 kuna, a kućice do četiri četvorna metra će ići na licitaciju s početnom cijenom od jedne do tri tisuće kuna ovisno o lokaciji. Svi oni koji žele sudjelovati u natječaju moraju položiti jamstvo za ozbiljnost ponude u visini početnog iznosa jednokratne naknade.

Kandidat za predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dražen Oreščanin za Dnevno kaže kako pozdravlja odluku gradonačelnika da smanji broj kućica ove godine:

“Ne smijemo zaboraviti gledati na zdravstvenu situaciju kad je situacija s Covidom još uvijek neizvjesna”, kaže. Pozdravlja i transparentnost natječaja i kaže kako se nada da se više neće događati stvari kao u doba nekadašnjeg gradonačelnika:

“Možemo se nadati kako neće biti raznih prekupaca i da će ove godine novac od adventa završiti tamo gdje treba, a to je u gradskoj blagajni”.

Na pitanje zar nije pogrešno poduzetnicima oduzimati mogućnost da zarade koje kunu više u doba velike neizvjesnosti, osobito s obzirom na tešku godinu koju su prošli ugostiteljski radnici Oreščanin odgovara da će kratkih rukava ostati samo Bandićevi jataci koji su na tome zarađivali.

“Svi oni koji prigovaraju da nema klizališta na Tomislavcu ove godine zaboravljaju da organizacija adventa nije besplatna i da klizalište treba napraviti i održavati za vrijeme adventa što je veliki novac. Bandić je u svoje vrijeme trošio novac na dovođenje snijega na Cmrok i slične budalaštine, pa sad imamo grad koji je praktički pred bankrotom i kojemu se, kako smo vidjeli zadnjih dana, infrastruktura raspada”.

Oreščanin kaže da ako novi gradonačelnik može napraviti Advent na pet lokacija tako da bude zanimljiv i građanima i turistima, tu odluku treba samo pozdraviti:

“Ako postoji mogućnost za više kućica, ja tu odluku pozdravljam, ali ovako sa strane teško mi je reći je li moguće imati više sadržaja bez većeg troška za Grad Zagreb”.

Iz Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup Grada Zagreba nam odgovaraju da iako je klizalište na Trgu kralja Tomislava glavni razlog posjećenosti te lokacije u vrijeme Adventa, njegovo postavljanje je organizacijski i financijski vrlo zahtjevno.

“Zbog još uvijek aktualne epidemije COVID-a i posljedica potresa očekuje se manji broj posjetitelja Adventa nego 2019.,  pa ove godine, kao i prošle, klizališta na ovoj lokaciji neće biti već će Trg kralja Tomislava će biti prigodno ukrašen i osvijetljen”, kažu iz Grada Zagreba.

Komentari