NEOBIČNO MIJEŠANJE MEDA I ČEŠNJAKA! Zanimljive, a slične kombinacije: Evo što su sve Zagrepčani tradicionalno spremali u vrijeme Adventa

Purica je glavna blagdanska delicija (Foto: Pixabay)

Zagrebački Advent koji je počeo u subotu donosi prekrasno uređeni grad u božićnom duhu, ali adventske kućice osim estetike donose i preukusne poslastice.

Raznolika ponuda koju će Zagrepčani i posjetitelji glavnog grada imati prilike kušati ove godine sve do 7. siječnja uključivati će inovativnija ali i tradicionalnija jela koja se u našim krajevima jedu u zimskim mjesecima.

Uz zabavu, druženje s najmilijima i dobar provod, Advent, odnosno Došašće, kako je Zagreb.info ranije pisao, ima i duhovnu crtu, s već dobro ustanovljenom tradicijom koju prati i običaji u prehrani tih dana.

Razni kruhovi

Tako velike pripreme za Božić, prema tradiciji počinju 21. prosinca na Dan sv. Tome Apostola koji se u ponekim krajevima Hrvatske zove i Tucin ili Tučin dan.

Tada ljudi koji su usmjereniji tradiciji pripremaju božićne pečenke, ali i božićna peciva.

Različiti krajevi, različiti običaji, ali u Panonskoj Hrvatskoj (na čijem je jugozapadnom rubu smješten Zagreb), običaj je napraviti dva kruha: jedan za Badnjak te drugi za Božić.

Ti su kruhovi po običaju okrugli, dok na Jadranu primjerice, tradicija poznaje i mjesenje različitih oblika kruha, a u Bosni su okrugli kruhovi uređeni urezanim križevima, raznim šarama i modeliranim likovima, pa tako imaju i različita imena, kao što su kruvokriž, sv. Toma mlivosija i drugi nazivi.

Post ili nemrst

Za sam Badnjak se očekuje suzdržavanje od konzumiranja mesa, bilo postom (bez ikakva jela) ili nemrstom (jedenjem hrane bez mesa i masti).

Osim jela od ribe, na razne načine (kao što je u primorskim krajevima, brodet s palentom), tu se mogu naći i druge zanimljive, bezmesne kombinacije.

Među njima se ističu grah i med ili med s češnjakom, a bilo je tu naravno i kolača, kao što su frituel, fanjci (ili langošice, somun pržen u ulju, može biti slatki ili slani) gibanica i posna pogača, poznatija pod imenom badnjača.

Od riba, za Badnjak je najcjenjeniji bakalar, a mogu se jesti i lignje, dok za Božić mnogi preferiraju puricu.

U današnje je vrijeme jedno od nezaobilaznih jela na blagdanskom stolu i Francuska salata, koju zanimljivo Francuzi zovu “Makedonskim povrćem”.

Kako je Zagreb.info pisao prošle godine, riječ je o aluziji na Makedoniju koja se smatra regijom u kojoj koegzistiraju vrlo različiti narodi.


Komentari