‘NEKA BUDE KNJIGA’ Za vrijeme Adventa u Zagrebu predstavljena najveća knjižara na otvorenom

Google

Kulturna ponuda popularnog zagrebačkog Adventa ove će godine biti bogatija za još jednu lokaciju, Veliku adventsku knjižaru Galleria, pop-up knjižaru koja će u prostoru mezanina trgovačkog centra Galleria u Vlaškoj ulici na 2750 četvornih metara od 3. prosinca do 4. siječnja nuditi naslove za sve uzraste i ukuse iz nakladničkih radionica 50-ak hrvatskih izdavača, uz najavljen bogat program događanja.

Knjižara na otvorenom ideja je i organizacijski projekt Superknjižare, vodeće Internet knjižare u Hrvatskoj, a bit će to, po riječima direktora Miše Nejašmića, najveća knjižara u povijesti Zagreba.

“Zagreb će od 3. prosinca do 4. siječnja imati najveću knjižaru u svojoj povijesti, koja će se nalaziti na 2750 kvadrata Galleria centra, gdje će nastupiti preko 50 nakladnika i tu servirati svoja izdanja na način na koji oni misle da bi knjige trebale biti predstavljene u knjižarama”, rekao je Nejašmić na konferenciji za medije u petak u Galleriji Business Center.

Projekt će zasjati u adventskom izdanju ali bez ulaženja u zonu kiča, napomenuo je, a ideja je ponajprije osmisliti mjesto na kojemu će se posjetitelji osjećati ugodno, gdje ne samo da će moći zadovoljiti svoje potrebe vezane uz kupnju darova, već će tu pronaći utočište u koje će se htjeti stalno vraćati.

Istaknuo je kako je riječ o samostalnome projektu koji ne financira niti jedna javna institucija, te je osmišljen tako da bude održiv, a ideja je pokušati stvoriti jasnu, čvrstu i stabilnu platformu za neke buduće projekte.

Glavna je poruka projekta “Neka poklon bude knjiga”, a osim što će nuditi mogućnost kupnje knjižnih naslova po povoljnijim cijenama, svakodnevno će se odvijati posebno osmišljeni književno-knjižni programi za djecu i odrasle kroz predstavljanja novih knjižnih naslova, gostovanja domaćih autora, s posebnim naglaskom na bogati dječji program.

Književnik Ivica Prtenjača rekao je kako su “svi koji se u Hrvatskoj bave knjigom teški entuzijasti, nepopravljivi idealisti i povremeni romantičari, a ova je knjižara veliki romantičarski poduhvat totalnog romantičara Miše Nejašmića”.

Najavio je obiman književno-knjižni program koji će se održavati svake večeri, na čijem su osmišljavanju radili Profilova urednica Adrijana Piteša i književnik Stjepan Balent, a Balent će ga zajedno s Krunom Lokotarom i Prtenjačom i voditi. U prvome tjednu održavanja u knjižari će biti organizirani susreti i razgovori s vizualnim umjetnikom i performerom Sinišom Labrovićem te teatrologijom Mani Gotovac, a sve će biti praćeno i glazbenim programom.

Veliki naglasak je na dječji program, u sklopu kojega će, među ostalim, biti organizirane kreativne radionice na teme bajki “Šuma Striborova” i “Potjeh” Ivane Brlić Mažuranić, te “Ježeva kućica” Branka Ćopića, revitalizirat će se projekt animirane – interaktivne “Priče iz Davnine” Ivane Brlić Mažuranić, pionirsko djelo interaktivne književnosti u svijetu, čiji će se kompletan sadržaj moći pomoću QR koda u sklopu Knjižare besplatno gledati na You tube kanalu.

Kao posebnost Velike adventske knjižare Mišo Nejašmić najavio je i dječju igraonicu u kojoj će biti osigurano čuvanje djece za sve posjetitelje, “tako da će se oni moći posvetiti sebi i biti sigurni da su im djeca na sigurnom, a mi ćemo se pobrinuti da im djeca budu izložena ‘opakim’ sadržajima – knjigama, crtanim filmovima, nekim starim pričama iz davnina…”.

“Želimo napraviti sadržaje i programe zaista okrenute svima, i generacijski i kulturno i socio-ekonomski. Nećemo bježati ni od politike za vrijeme Adventa, ni od stvari koje su aktualne u našem društvu ali nećemo dozvoliti da se politika bavi nama, nego ćemo se mi baviti politikom”. rekao je, te poručio: “Zagreb će biti za vrijeme Adventa obogaćen ne samo još jednom adventskom pozicijom, nego jednim specifičnim sadržajem koji će onima koji traže malo više od života moći to potencijalno i ponuditi”, prenosi Hina.


Komentari