Kreće navala: Evo koliko stoji najam kućice na zagrebačkom Adventu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački Advent koji je tri godine za redom proglašavan najboljim božićnim sajmom u Europi svake godine privuče veliki broj posjetitelja, kako domaćih tako i turista. Prilika je to i za poduzetnike koji će u brojnim kućicama nuditi razne suvenire i gastro delicije, a tko će ih držati, odlučeno je odavno.

Točnije, znaju se organizatori događanja na Adventu, koji se za taj posao svake godine javljaju na javni poziv Turističke zajednice Zagreba, javlja Večernji list. Kad se ondje odluči tko je ispunio uvjete i tko bi bio najbolji za, primjerice, Zrinjevac, a kome treba prepustiti Stross, javljaju se Gradu sa svim dokumentima. Odnosno, šalju zamolbu, specifikaciju što sve planiraju postaviti, podatke o tvrtki koja organizira Advent na pojedinoj lokaciji te tlocrte na kojima je sve detaljno nacrtano.

Organizatori odlučuju koliko će kućica postaviti i kakav će im biti raspored, a Grad potom odobrava ili ne te određuje, temeljem pravilnika o kriterijima za zakupnine i naknade za korištenje javnih površina, cijenu koju će platiti. “Kućice za Advent dodjeljuju se temeljem zaključka gradonačelnika, a na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje”, kažu u Gradu.

Organizatorima, objašnjavaju, naplaćuju najam javne površine, a cijenu za pojedinu lokaciju određuju prema broju i kvadraturi kućica. Prema cjeniku Grada, četvorni metar ugostiteljske kućice stoji 35 kuna dnevno, dok je “obična” 15 manje, odnosno 20 kuna po danu. “Najčešće su kućice veličine 2,8×2,4 metara ili 2,5×1,8”, kažu u Gradu, dodajući kako je cijena najma za dan, sukladno tome, od 80 do 235 kuna za kućicu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jedna ih ugostiteljska, ona većih dimenzija, za cijelo razdoblje Adventa košta oko 10.000 kuna. Nakon što im Grad odobri broj kućica, organizatori ih unajmljuju od tvrtki koje se time bave, poput Festa ili Kurije. Ono što nam pak otkrivaju u Gradu, a praksa je to i iz prijašnjih godina, jest da se kućice mogu dati u podnajam, a u tom slučaju o cijeni odlučuje ugostitelj koji ih je dobio u najam. U Gradu o iznosima podnajma ne žele, no znaju, govore, da se često daju dalje i za čak šesterostruko veće cijene.

No pojedini organizatori podnajam strogo zabranjuju, poput Katapult promocije, koja je zadužena za Zrinjevac, Ledeni park i Maksimir. Sve svoje ugostitelje osobno poznaju i na Fuliranju, koji organizira agencija Kokoš ili jaje, kao i na Adventu na Strossu, za koji je zadužena Dobra nota, tvrtka koju vode Kraljevi ulice, te u Caffe de Matošu, koji vodi udruga Legende, i na Platou Gradec, koji je pod Klovićevim dvorima.

Za program kod HNK te “Adventski vjenčić” u centru, pod koji spadaju Gajeva, Bogovićeva i Cvjetni trg, zadužena je tvrtka Demo Rebus, Advent na Europskom trgu vodi Svibanj projekt, zapadni dio Jelačić-placa zagrebačko Udruženje obrtnika, a istočni, ispred kavane Johann Franck, tvrtka Pepermint.

“Kod nas na Zrinjevcu imamo već ustaljenu ekipu ugostitelja. Ako smo njima zadovoljni, garantiramo im da će imati mjesto i nagodinu. Kad smo 2010. ondje prvi put organizirali Advent, jedva smo napunili četiri kućice, a sad imamo 19 ugostiteljskih i 25 suvenirskih. Stalnih je 85 posto, a nove ugostitelje biramo ovisno o njihovoj ponudi. Dobijemo preko godine 200 do 300 prijava”, govori Slavica Olujić Klapčić, vlasnica Katapult promocije. I za tu lokaciju i za Tomislavac, gdje postavljaju Ledeni park, raspored kućica osmišljavaju u suradnji s gradskim Zavodom za zaštitu spomenika, a cijena najma posljednjih se nekoliko godina nije mijenjala.

“Najam na Tomislavcu za cijeli Advent iznosi 27.000 kuna, u Maksimiru 23.000, a na Zrinjevcu 29.000. Suvenirske su kućice ondje 8000 kuna, a to su cijene umanjene za PDV “, kaže S. Olujić Klapčić dodajući da imaju i tri humanitarne kućice kojima ne naplaćuju najam. U cijenu pak ulazi i cijela logistika, poput struje, vode, zbrinjavanja otpada, stolova i stolaca itd.

Slično je i s ostalim organizatorima. Oni se, kažu, brinu za izgled lokacije, a na ugostiteljima je samo da se “usele”. Tijekom cijele godine ugostitelje biraju i u Caffe de Matošu, a ove će ih sezone biti 13. “Kod nas je samo četvero onih koji su bili i lani, a biramo ih prema inovativnosti ponude. Cijene najma su 35.000 kuna za manju i 40.000 za veću kućicu, plus PDV”, kaže Aleksandra Pernar iz udruge Legende.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sedam ugostitelja manje imat će ove godine Advent na Strossu, gdje će svoj ured dobiti i Djed Mraz. “I njegovu kućicu smo morali platiti. Advent je skupa igračka, samo struju, koju moramo dovesti iz Ilice, platimo 70.000 kuna, 150.000 košta uređenje, 20.000 ide za zahode. Ugostiteljima kućicu naplaćujemo 45.000 kuna plus PDV“, kaže Miran Veljković Hadži.

Dok na većini lokacija organizatori kućice unajmljuju, na Fuliranju su, primjerice, dio sami izradili. “Za koliko ih iznajmljujemo, poslovna je tajna”, kažu, a cijene ne žele otkriti ni iz organizacije Baš Naš Adventa u Klovićevim dvorima. “One variraju ovisno o veličini i poziciji te su dio poslovnog odnosa između organizatora i svakog pojedinog zakupnika”, zaključuje suorganizator Vinko Filipić.

Komentari