JEDNA OD NAJPOZNATIJIH BOŽIĆNIH PJESAMA: Nastala je baš na Badnjak prije više od 200 godina, dugo se nije znalo tko su autori

Božićno drvce (FOTO: Ilustracija/Canva)

Prije više od 200 godina, točnije 1818. na Badnjak, nastala je jedna od najpoznatijih božićnih pjesama.

Stihove je osmislio Austrijanac Joseph Mohr, upravitelj crkve sv. Nikole u malom mjestu Oberndorf, još 1816.
Uputio se tako otac Mohr na taj Badnjak u obližnje mjesto, kako bi prijatelja Franza Grubera zamolio da uglazbi njegove riječi, kako bi se pjesma mogla te noći izvesti na polnoćki u njihovoj crkvici. Naime, crkvene su orgulje bile pokvarene jer su poslužile kao hrana miševima, pa se Mohr požurio do dragog Grubera, kako župljani na polnoćki ne bi bili bez pjesme.

Umoran i ozebao od brzog putovanja snijegom pokrivenog austrijskog mjestašca, Mohr je odrijemao kod prijatelja. Iz sna ga je prenula melodija koja je dolazila iz obližnje sobe. Bio je Gruber, koji je uglazbljivao riječi Tihe noći.

Njih dvojica pjesmu su otpjevali zajedno na polnoćki, uz Grubera na gitari. Zbor ih je pratio, ponavljajući posljednja dva stiha svake od strofa.

Izvedba je jako dobro primljena i “Tiha noć” se ubrzo proširila po cijeloj Austriji. Zanimljivo, nitko nije znao tko je autor ove divne pjesme, koju su svi izvađali, a pruski kralj Fridrik Wilhelm IV. je prvo naredio da se pjeva diljem kraljevsta, a potom zatražio i istragu za pravim autorima.

Kraljevi su agenti to ispunili, pa su danas Mohr i Gruber poznati kao autori skladbe.


Komentari