GDJE JE ZAGREB U ZAGREBAČKOM ADVENTU? Primjetili smo nešto što nitko nije (FOTO)

Instagram/ Ivana.zaradic

A gdje je Zagreb na Adventu u Zagrebu?

Advent u Zagrebu dosegao je vrhunac, obranili smo prošlogodišnju titulu, a sve čari ovogodišnje manifestacije preslikali su se i na vrtoglavi porast turističkih posjeta. Organizatori su zadovoljni, zadovoljan je i Grad, a najzadovoljniji su prodavači s adventskih lokacija.

Ipak, postoje i oni manje zadovoljni, a to su građani koji tvrde- “ovo nije naša tradicija”. Prvu pljusku Zagrepčani su doživjeli micanjem adventskog vjenčića s Manduševca.

Istina, adventski vijenac treba biti pred katedralom, i s tim se građani slažu, no kome smeta prekrasna simbolika, uvriježena u katoličanstvu od konca 19. stoljeća, a tradicionalno postavljana  na glavnom zagrebačkom trgu?

Mogli smo cijeli svijet naučiti na riječ Došašće i učiniti to svojim i drugačijim, a nismo.

Gdje se sakrio zagrebački identitet?

Zbog čega proslavljeni Advent u Zagrebu nije prožet našim tradicionalnim simbolima i obilježjima, našom vjerom? Centrom grada prešetavaju se silne crvene siluete od kojih niti ne vidimo jaslice, nude nam se hotdogovi, a miris štrukli niti ne osjetimo, prodajemo tuđi Advent upakiran u fini zagrebački celofan.

>>> ‘NEKE STVARI SU TRADICIJA I NE TREBA IH SE DIRAT’: Građane rastužuje pogled na Manduševac (FOTO)

advent-zagreb

Ponosni smo na titulu, no je li ta titula naša? Usporedbe radi, Bečani su zabranili Mrazeve i američke adventske fore, ne žele takav komercijalizam, nego nude svoju tradiciju, svoje proizvode. Istina, Beč nema titulu, no barem se nije odrekao svoje tradicije. Beč zna turistima približiti vlastitu kulturu.

gastro-ponuda_advent-u-klovicevim-16

Zagreb zna kako osvojiti titulu, no ne zna zadržati identitet. I to je surova činjenica koju turisti možda nisu primjetili, no Zagrepčani svakako jesu. I to ih boli. Već se neko vrijeme suočavamo s komercijalizacijom koja krade duh Božića, no sad se suočavamo s tuđom komercijalizacijom koja nam krade i vlastitu osobnost.

A Došašće?

Do koje mjere smo se spremni odricati naše duše, u strahu da se ona nekom drugom neće svidjeti? Zar nije dovoljno što smo s trona maknuli slavljenika čiji rođendan iščekujemo? Odgovor ćete dati vi sami, nakon jedne šetnje Adventom u Zagrebu.

Da ne bi bilo zabune, Advent u Zagrebu svakako je prekrasan, pozitivna manifestacija s kojom se možemo ponositi. No, ponosniji bi bili da je ona naša, da prezentira zagrebačku tradiciju i slavi Došašće. Ovako ostaje trag gorkog okusa u ustima i pomalo tužan prizor Adventa s kojim i nemamo baš puno zajedničkog.

>>> ČAROBNA PRIČA S GRIČA: Advent s najljepšim pogledom na Zagreb (FOTO)

 


Komentari