(FOTO) Puna vam je kapa užasnog vina na Adventu? Otkrili smo gdje probati najbolje

FOTO: Ivan Klindić

Adventska kućica u dvorištu Arheološkog muzeja osvojila nas je i mirisom i okusom

Kuhano vino jedan je od zaštitnih znakova adventa, zime i božićnog ugođaja, a i tko se ne bi veselio toplini i opojnom mirisu i okusu omiljenog napitka.

Međutim, čini se da Zagrepčani na Adventu nisu toliko oduševljeni ponudom budući da na većini kućica, kažu, vino ima loš okus i kao da piju ono iz tetrapaka, što ni ne čudi jer većina prodaje isto, već gotovo kuhano vino.

No, uspjeli smo pronaći momke koji su si itekako dali truda i oduševili Zagrepčane vjerojatno (po nama nesumnjivo) najkvalitentnijim vinom – Tomislav Kovačić, Ivan Ćosić i Ivan Marković.  Recepturu su, kažu, isprobavali tjednima prije Adventa, a smjestili su se u dvorištu Arheološkog muzeja, koji je otvorio svoja vrata i tijekom Adventa svečano otvorio tzv. Secret Garden.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Za oko će vam odmah zapeti njihov štand Bruderšaft, koji se izdvaja najviše svojim imenom, poznatom u krugovima starih Purgera, a prevedeno s njemačkog znači bratstvo, sve po uzoru na bratsko ispijanje gospona Fulira i Franje Šafraneka.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Simpatična i dobro raspoložena trojica ugostila su nas i bolje upoznala s ponudom. Prošle godine sudjelovali su na festivalu Slatki gušti. Inače radi u turističkoj zajednici Delmata Travel koja djeluje na području Dalmacije, pa se uglavnom ne bave ovakvim događajima, no ovaj put odlučili su ponuditi Zagrepčanima nešto inovativno i prije svega kvalitetno.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

U ponudi imaju i craft pivo iz Garden Brewery, no najviše su se izdvojili kvalitetnim vinom i već se profilirali kao jedan od štandova s vrhunskom ponudom.

Crno i bijelo vino dolazi nam iz Slavonije. Imamo i rakije iz Slavonije,  a vina koja nisu kuhana dovodimo s Pelješca, Istre i Slavonije. Kobasice su iz Varaždina i Zaboka i sve temeljimo na manjim proizvođačima i OPG-ovima“, kazao nam je Tomislav.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Za kuhano vino koristimo graševinu i frankovku iz Slavonije. U svako vino dodajemo svježe cijeđeni sok od naranče i koru od naranče, ne previše šećera da se osjeti sorta vina i začini, a do kraja adventa isprobavat ćemo i nove recepte i ponuditi nove sorte. Od začina za crno vino koristimo cjelovite začine iz Harisse, kardam, cimet, klinčiće, ružine latice radi mirisa. U bijelo stavljamo đumbir, kardamove sjemenke, cimet, klinčiće i limunsku travu jer želimo da se crno i bijelo vino razlikuju okusima“, opisuje Ivan.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Tri tjedna su kod kuće nakuhavali, isprobavali recepte, vrijeme kuhanja i začine: “Ne želimo posluživati vino iz tetrapaka koje većina poslužuje, a inače se bavimo vinskim turizmom i smatramo da treba poraditi na ponudi vina na Adventu na Zagrebu.”

Cirkulacija ljudi je, kažu, dobra budući da je ovo prva godina adventa u Arheološkom muzeju i nije toliko marketinški popraćena, ali su zadovoljni i uživaju.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Najbolje kuhano vino na ovogogodišnjem zagrebačkom adventu s vrhunskim začinima iz Harisse, Bruderšaft Wurst kobasa, domaće svećenikove rakije… Bruderšaft fakini vas čekaju!


Komentari