(FOTO) Jeste li već otkrili ‘KUL ADVENT’ ispred HNK-a? Evo što donosi

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebački adventski program ove godine bogatiji za još jednu manifestaciju – KUL ADVENT ispred Hrvatskog narodnog kazališta

Uz već popularne adventske sadržaje i lokacije, Zagreb je od početka ovogodišnjih adventskih zbivanja bogatiji za još jednu istinsku adventsku atrakciju – KUL ADVENT, koji se do 23. prosinca održava svakodnevno ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve pod motom „I kultura je Kul“!

Svečano otvorenje ovogodišnje, premijerne adventske manifestacije KUL ADVENT održat će se u petak 8. prosinca, s početkom u 19:00 ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

KUL ADVENT će svečano otvoriti gospodin gradonačelnik Milan Bandić, uz gospođu Dubravku Vrgoč, intendanticu HNK, te gospodina Ivicu Lovrića, pročelnika Gradskog​ ureda​​ za obrazovanje, kulturu i sport​ i drugih uzvanika.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

U sklopu KUL ADVENTA, a s lokacije ispred i oko Hrvatskog narodnog kazališta, tijekom trajanja premijernog izdanja ove nove manifestacije, smjenjuju se zvuci klasičnih, jazz i soul skladbi, uz live nastupe domaćih glazbenika, nastupe DJ-eva i neizbježne nastupe zborova, dječjih zborova i vokalnih ansambala s prigodnim božićnim napjevima i repertoarom. Dio programa u kojem građani svakodnevno mogu uživati je i prigodni „Božić 21. stoljeća“, u sklopu kojeg nastupaju studenti Muzičke akademije u Zagrebu.

Dio programa KUL ADVENTA u kojom sudjeluju zborovi i vokalni ansambli, odvija se u sklopu Festivala adventskih i božićnih napjeva u Zagrebu. Tako, već ove subote, 9. prosinca u 17 sati ispred HNK pjevaju mješoviti pjevački zbor „I. KukuljevićSakcinski“, KUD Širine, Novo virje, Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi“, Komorni pevski zbor „Vita“, Lendava, Slovenija, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“, Vokalni sastav Groovy Acappella, Gospel zbor Sunce, Zagreb, Pjevački zbor „Đuro Prejac“, Desinić, HOKUD Sloboda i Mješoviti pjevački zbor KUD-a Pojatno. A 16. prosinca, u sklopu humanitarne akcije, Djeca za djecu, u sklopu koje će se dan ranije održati koncert dječjih zborova u Muzeju za umjetnost i obrt, ispred Hrvatskog narodnog kazališta nastupaju dječji zborovi osnovnih škola s porukom podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Ni to nije sve, jer od ovog petka, glazbena ponuda KUL ADVENT širi se i na onu likovnu. Naime, 8. prosinca, u prostorima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kraj bistroa Tač, u sklopu KUL ADVENTA, otvara se sajam mladih likovnih umjetnika na kojem će svoje radove izlagati brojni mladi umjetnici, koji su tek završili ili završavaju likovnu akademiju. Radovi će se moći kupiti od autora po pristupačnim cijenama, a sajam će, baš kao i cjelokupni KUL ADVENT trajati sve do 23. prosinca.

Inače, ideja da se samo Hrvatsko narodno kazalište zajedno s prostorom oko kazališta ove godine stavi u svrhu promicanja visoke kulture, kulturnih djelatnosti i umjetnika, a sve u skladu s duhom Božića i adventskog razdoblja, inicijativa je koju je pokrenuo Grad Zagreb, zajedno s Kulturnim centrom Travno. Uz naglasak na glazbenu, scensku, likovnu i primijenjene umjetnosti te promociju, ovom se manifestacijom želi naglasiti i značaj umjetnika kao aktivnih dionika hrvatskog društva.

Organizatori pozivaju građane i goste našega grada da se svakodnevno od 17 pa sve do 22 sata pridruže KUL ADVENTU koji uz zaista drugačiji i bogat kulturno-umjetnički program poziva i na domaće gastro delicije i dobru kapljicu.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić


Komentari