(FOTO) Advent u Zagrebu predstavio je ukusne kolačiće, a iza njih se krije predivna priča

FOTO: Ivan Klindić

Božićni kolačići razveselit će svakoga, a posebno kada iza sebe nose priču.

Na ovogodišnjem Christmas Bazaru na Zagrebačkom velesajmu mogli ste kušati različite delicije. Nama je za oko zapela jedna posebna poslastica, koja iza sebe nosi priču o radu i trudu osoba s invaliditetom. Radi se o bezglutenskim kolačićima koje su izradile osobe s invaliditetom, a koje izgledom, okusom i mirisom odašilju blagdanski ugođaj.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Upravo zato što ne sadrže gluten, kolačiće mogu jesti osobe oboljele od celijakije, autoimune bolesti koja obilježava nepodnošenje glutena. To je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama pšenici, ječmu, raži. Dakle, kolače napravljene s brašnom ovih žitarica ne mogu konzumirati osobe preosjetljive na gluten. Pretpostavka je da u Hrvatskoj od celijakije boluje oko 90 tisuća ljudi, a isto tako ima mnogo onih koji su preosjetljivi na gluten a da nemaju dijagnosticiranu bolest celijakiju. Stoga su ovi kolačići koji ne sadrže gluten prikladni za veliki broj onih koji moraju jako paziti kakve slastice konzumiraju.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Na svakoj se vrećici nalazi potpis osobe koja ju je izradila tako da im posebno udahnjuju osobnost i originalnost. Svaki je kolačić izrađen rukama jedne osobe koja je u njega utkala svoju umješnost. Mogli bismo reći: ‘Pripravljeno s ljubavlju’. Iza ovih kolačića stoji Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja (UNUO). Osnovana je 2009. godine s ciljem uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

U razgovoru s idejnim začetnikom ove ideje i predsjednikom Udruge Vedranom Habelom saznali smo da je temeljni cilj osnivanja ove Udruge bio kvalitetno podučavanje i jačanje životnog samopouzdanja osoba s invaliditetom ugostiteljskog smjera.

‘Osim toga, želja nam je bila osvijestiti javnost koliko sakrivenih talenata i potencijala ima kod osoba s invaliditetom koje često nemaju šansu pokazati ih. U organizaciji Udruge volonteri/nastavnici kuharstva pomažu osobama s invaliditetom u učenju i unaprjeđivanju kuharskih i ugostiteljskih vještina te ih na taj način pripremaju za svijet rada i zapošljavanje’, istaknuo je Vedran Habel.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Kreativnost i umješnost osoba s raznim vrstama invaliditeta došla je do izražaja upravo kroz pružanje mogućnosti pokazivanja njihovog znanja i talenta širokoj javnosti na Christmas Bazaru. Iznimna zainteresiranost posjetitelja Christmas Bazara za ove proizvode priznanje je Udruzi, no najveće je priznanje osobama s invaliditetom koje su izradile kolačiće te kroz ovakav oblik rada našle mogućnost za svoje samoostvarenje.

Rad Udruge možete pratiti na njihovim službenim facebook stranicama te mrežnoj stranici prilagođenoj slabovidnim osobama.


Komentari