Dubrovački klapski festival prvi put na zagrebačkom Adventu

Foto: PR

Poznati dubrovački festival a capella klapskog pjevanja, Aklapela, ovog će prosinca ispuniti Zagreb najljepšim melodijama poznatih zagrebačkih i dubrovačkih klapa. U suradnji s Međunarodnom smotrom folklora iz Zagreba, festival Aklapela ove će se godine po prvi put održati izvan zidina Dubrovnika, na najposjećenijem zimskom događanju u Hrvatskoj – Adventu u Zagrebu od 14. do 16 prosinca.

„Izvorno klapsko pjevanje jedan je od najvrjednijih i međunarodno najzanimljivijih autohtonih hrvatskih glazbenih izričaja koje oduševljava svojim uspjehom na domaćoj, ali i svjetskoj glazbenoj sceni. Iznimno mi je drago da ove godine tradicionalni dubrovački blagdanski duh možemo dočarati i publici u Zagrebu“, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Aklapela Joško Ćaleta.

Važnost klapske pjesme kao nacionalnog brenda i svjetski priznatog kulturnog fenomena istaknuo je i Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora u Zagrebu: „Događanja poput festivala Aklapela na zagrebačkom Adventu predstavljaju kulturno blago nacionalnog značenja i jedan su od glavnih promotora nematerijalne kulturne baštine kojom je Hrvatska uistinu bogata“.

Aklapela će se zagrebačkoj publici predstaviti s dva koncerta na kojima će nastupiti najbolje zagrebačke klape koje su u posljednjih 20 godina ostavile značajan trag osvajanjem brojnih nagrada na najprestižnijim domaćim i međunarodnim natjecanjima – Armorin, Bošket, Cesarice, Ćakulone, Dišpet, Grdelin, Stine, Slavić i Obilanca, a pridružit će im se i tri dubrovačke klape: Kaše, Skontradura i Subrenum.

Prvi koncert naziva „O anđeli najbrže tecite“ održat će se 14. prosinca u crkvi sv. Antuna Padovanskog, dok će drugi koncert, koncipiran prema tradicionalnom načinu koncertnog predstavljanja festivala Aklapela, biti održan dan kasnije u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Oba koncerta počinju u 20 sati i besplatna su za sve posjetitelje. Za vikend ne propustite tradicionalno dubrovačko kolendavanje, stoljetnu dubrovačku tradiciju čestitanja Božića uz pjesmu na starim gradskim ulicama.


Komentari