(FOTO) Čudesni prizori: Tisuće ljudi proslavilo Majku Božju od Kamenitih vrata

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnice Zagreba i Dan grada Zagreba, proslavljeni su u srijedu navečer svetom misom u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco i procesijom mnoštva vjernika sa Zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Zagreb.info

Mnoštvo vjernika ispunilo je zagrebačku prvostolnicu i trg ispred katedrale kako bi sudjelovali na koncelebriranom euharstijskom slavlju koje je bilo središnji događaj proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata koju je kardinal Bagnasco predvodio u zajedništvu s kardinalom Bozanićem.

Prije Svete mise nadbiskup Bozanić zahvalio je kardinalu Bagnascu na njegovu dolasku kako bi zajedno s vjernicima hrvatskoga glavnog grada proslavio njima tako dragu i važnu svetkovinu i u znak zahvalnosti i trajni spomen na ovaj susret podario mu je bistu bl. Alojzija Stepinca.

Zagreb.info

“Zagrebačka katedrala čuva zemne ostatke bl. Alojzija Stepinca, a ona je i svjetionik vjere i nade i mjesto povartka Bogu u sakramentu pomirenja i svima upućuje poziv – Uđimo s hvala na vrata Gospodnja!”, poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal je zahvalio i hrvatskim nadbiskupima, biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima, vjerničkom narodu, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predstavnicima državnih vlasti koji su se, istaknuo je, okupili kako bi “svjedočili obnovljenu Pedesetnicu naše dijecezanske crkve, odgovarajući na imperative što smo ih postavili na završetku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije – upoznati Crkvu, voljeti Crkvu i djelovati u Crkvi”.

“Sva svoja nastojanja povjeravamo nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, sv. Josipa zaštitnika Hrvatske i bl. Alojzija Stepinca – svjedoka čiste savjesti, a posebnu nadu polažemo i u naše mlade vjernike koji se pripremaju za nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 2020. u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji”, istaknuo je.

Kako je rekao kardinal Bozanić, danas častimo Majku Božju od Kamenitih vrata – zaštitnicu grada Zagreba, Majku ljubavi i mira , a na slikovit bismo način mogli reći da je “Marija pohitala s Griča na Kaptol da ova dva povijesna zagrebačka brežuljka poveže u molitvi i brizi za Crkvu i narod”.

Zagreb.info

Poseban pozdrav uputio je i sudionicima 25. Svjetskog kongresa liječnika katolika (FIAMC – World Federation of Catholic Medical Associations) koji se održava u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja pod nazivom “Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si”, a među ostalima, nazočit će mu i predsjednik Papinske akademije za život Vincenzo Paglia.

Bl. Alojzije Stepinac daje glas duši hrvatskoga naroda

Kardinal Bagnasco u homiliji je istaknuo kako sudjelovanje mnoštva vjernika očituje njihovu pobožnost prema Presvetoj Djevici i pokazuje koliko je Bogorodica udomljena u njihovim srcima.

Rekao je kako se današnja svetkovina podudara s Marijinim pohođenjem sv. Elizabeti, a u otajstvu toga susreta vremešna rođakinja postavlja pitanje Djevici Mariji – ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega, a i mi s njom govorimo – otkuda da nas ona stoljećima čuva na Kamenitim vratima što nas pak podsjeća da Bogorodica nastavlja pohađati jednostavne i vjerne ljude.

“Narodi i nacije danas su zahvaćeni smrtonosnim individualizmom koji u ime posvemašnje slobode dijeli ljude jedne od drugih i svakoga osuđuje na tužnu osamljenost”, rekao je kardinal Bagnasco i dodao kako “zatvarajući se Kristu, koji je svjetlo naroda, gubimo hranu za dušu, snagu za protivštine i tako postajemo zemaljski lutalice umjesto nebeski hodočasnici”.

Kardinal Bagnasco rekao je kako ne možemo ne spomenuti bl. Alojzija Stepinca i podsjetio je kako ove godine slavimo 120. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. godišnjicu njegove beatifikacije. Dodao je kao je poznata duboka pobožnost bl. Alojzija Stepinca prema Majci Božjoj zbog koje je žarko preporučivao molitvu Svete krunice, a i kako se osobno preporučivao zagovoru Presvete Djevice od Božjega Srca.

“Možemo reći da bl. Alojzije Steinac u određenom smislu daje glas duši hrvatskoga naroda, njegov glas izražava duh Hrvatske, duh oblikovan njezinim jezikom, kulturom, predajom i poviješću, a to bogatstvo nije ostalo samo u prošlosti, ono je prisutno i u sadašnjosti, nije mrtvo već plodonosno i sposobno nadahnuti zajednicu života koja ima lice duše “, istaknuo je genovski nadbiskup.

“Ako je dakle ta baština plodna i vjerom življena i i prenošena s jednoga naraštaja na drugi, tada narod ima nešto lijepo i veliko, istinito i plemenito što može ponuditi drugim narodima kako bi brodili zajedno u poštovanju i bradskoj blizini”, rekao je kardinal Bagnasco.

Predsjednik CCEE-a poručio je okupljenim vjernicima da ne zaborave svoje podrijetlo jer, istaknuo je, “zaboraviti znači ne znati tko smo i kamo idemo, a naši su korijeni Evanđelje koje nas otvara bližnjima i oblikuje nas, premda se danas čini da je Evanđelje zastarjelo, a moderno je razmišljanje koje isključuje Boga”.

Nakon svete mise procesija je sa Zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata krenula preko Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

(Hina)


Komentari