BURGERI ZA BOŽIĆ? Oni su pripremili četiri vrste u zimskom stilu: ‘Kompaktniji su od sarme’

Foto: Sandro Sklepić (Fooling Around)

Purica s mlincima, bakalar, sarma, francuska salata – sve su to tradicionalna jela u božićno vrijeme i nezaobilazna ponuda blagdanskih stolova u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

Neki krajevi imaju i svoje, lokalne kulinarske tradicije, kao što je primjerice, pašticada u Dalmaciji.

No, jedno jelo, iako ukusno, popularno i k tome sa širokom paletom opcija, zasigurno mnogima ne bi palo na pamet staviti na blagdanski stol: hamburger.

Međutim, da ovaj gastronomski užitak između dva komada peciva, gdje vam samo mašta može biti granica, može naći mjesta u svakoj prigodi, pokazuje ekipa iz 4Burgersa čija se kućica u sklopu zagrebačkog Adventa nalazi na Strossmayerovom trgu u sklopu Fuliranja.

Ljuto i zimsko

Voditelj kućice 4Burgers, Ivan Goreta, naveo je kako u lokalu u Importanne centru imaju standardnu burger ponudu, ali za odlazak na Advent prilagodili su meni božićnom duhu.

“Učinili smo to s okusima i začinima koji spadaju u ovo hladnije doba godine. Tako smo se odlučili na začinjenu hranu, pa je u svim našim hamburgerima ove godine Tabasco”, objasnio je Goreta za Zagreb.info.

Foto: Sandro Sklepić (Fooling Around)

Iz ponude je kao najbolje prijedloge izdvojio dva burgera u kojima dobijete tri juneće pljeskavice u mekanom mliječnom pecivu.

Najprije smo probali “Seramo Gourme” u koji uz sve navedeno ide i cheddar sir, serano pršut, luk (prženi i karamelizirani) te tabasco umak s češnjakom.

Ako volite junetinu i ljutinu koju ćete osjetiti, ali vam neće spaliti usta, bolji blagdanski burger je doista teže naći.

Foto: Sandro Sklepić (Fooling Around)

K tome, pršut se savršeno veže na ljuti okus, a sjajan je i dodatak dvije vrste pripreme luka umjesto ili-ili opcije.

Tu je i “Original 2.0”  sa cheddar sirom, iceberg salatom, rajčicom, kiselim krastavcima , tabascom i umakom od zelenog papra.

Ljutina je ovdje malo blaža, ali kombinacija sastojaka (možda je do zelenog papra ili do kiselih krastavaca) više nas asocira na tipične okuse blagdanskog božićnog stola, samo između dvije kriške peciva i junetine.

Foto: Zagreb.info

Za Advent je 4Burgers pripremio i Jalapeno burger, burger s ljutom piletinom te pomfri s pikantnim chipotle umakom, kao i crno kuhano vino za ugrijati se uz ljute obroke.

Foto: Zagreb.info

Burgeri bolji za festivale

Upitan o ideji hamburgera kao blagdanske hrane, Ivan je komentirao kako gastronomija i ono što ljudi jedu evoluira kroz vrijeme.

“Burgeri su kompaktniji nego primjerice sarma. Kada smo već na festivalu, neka nam hrana bude brže gotova i pristupačnija, a tradicionalnija kuhinja neka ostane za druženje doma, kad imamo više vremena za sjesti i pojesti. Mislim da je festival ipak za doći uživati u dobrom društvu te pojesti nešto sa strane”, argumentirao je Goreta zašto na Fuliranju odabrati burger.

Dok su ljuti začini ključni sastojak božićnog burgera, dodao je kako su peciva samo nijansa za vezanje okusa.

“S osobnog gledišta, burgeri su sinonim svugdje u svijetu tako i kod nas i mislim da će se to još razvijati”, zaključio je Ivan o budućnosti burgera u Hrvatskoj, kako općenito, tako i u blagdanskim prilikama.


Komentari