BOŽIĆNA ČAROLIJA STIŽE! Popisali smo sve lokacije najljepše europske adventske bajke (FOTO)

I ove nas godine hrpa događaja i manifestacija gdje ćete zasigurno naći nešto za sebe i osjetiti božićno raspoloženje i blagdanski ugođaj!

Čeka vas odlična zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost i glazbeni program na ulicama glavnog grada!

Ne propustite zvukove zvončića, mirisa kuhanog fina, raznih oblizeka i medenjaka.

Pireute u bajkovitom Ledenom parku

ledeni-park

Uživate li u čarobnom osjećaju? Upravo to vas očekuje na Tomislavcu, čarobna zimska idila na ledu. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle. Još uvijek niste otvorili oči i obuli klizaljke? Ne brinite, stručnjaci iz škole klizanja će vas probuditi! Vaša bajka je stvarnost. Nalazi se između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju, Tomislavu.

Odmorite tijelo i dušu na Zrinjevcu

zrinjevac2

Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No, samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera. Kad pomislite na Božić, sjetite li se djetinjstva i obiteljskih okupljanja oko božićnog drvca, božićne glazbe i mirisa bakinih specijaliteta? Ako tu sreću koju osjećate u sebi, želite istinski ponovno proživjeti, Advent na Zrinjevcu pravo je mjesto za vas. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima. Da, da, to su upravo one krpice sa zeljem kakve su zagrebačke bake pripremale. Neće izostati ni štrukle, bez brige. Božićna bajka može početi!

Uživajte u filmovima uz kuhano fino na Europskom trgu

europski-trg

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave. Osjećate se mlado, preferirate pravi ‘urbani štih’? Ovo je pravo mjesto za vas!

Bogatstvo događaja na Trgu bana Jelačića

trg-bana-jelacica-advent

Ne morate čekati da se cajger na satu pomakne, u svako doba dana pronaći ćete nešto po svom ukusu, čak i ako ste najveći šmeker. Veliki adventski vijenac oko Manduševca svake godine oduševljava brojne posjetitelje koji prisustvuju paljenju svijeća, a vi ste samo u prolazu? Blagdanski duh će vas sigurno navesti da barem na trenutak zastanete i uživate u čaroliji. Glazbene poslastice, fina papica i nezaobilazno kuhano vino, pomoći će vam da se toliko uživite da ćete zasigurno zaboraviti kamo ste prvotno krenuli.

Odlična klopa i zabava na “Fuliranju”

fuliranje

Jeste li se ikada poželjeli pronaći među grupom istomišljenika s kojima ćete pričati, pjevati, plesati i dijeliti osjećaj pripadnosti?
Ako u vrijeme Adventa prošećete do Tomićeve i Kurelčeve, vaš će san postati stvarnost. Ma samo fulirajte, možete vi to! Kod Uspinjače, kultura i zabava idu ruku pod ruku, a mnoštvo inovatora ovdje vas dočekuje s pomno biranim sadržajima za uši, oči, ali i nepce. Da, osjećat ćete se kao da ste na putu oko svijeta. U to će vas raspoloženje uvesti trgovine i ugostitelji svjetskih metropola. Stoga, budite spremni da vas ambijent osvoji i atmosfera ponese toliko da ćete o tome pričati do sljedećeg Adventa!

Kad cinkuš zazvoni, vrijeme je da Žive jaslice ispričaju priču

zive-jaslice

Djevojke i mladići, štićenici zajednice Cenacolo koji su nekoć hodali rubom života, rođenje Isusa doživljavaju kao vlastito ponovno rođenje. Stoga ne čudi što u predstavu unose posebnu snagu te prenose utjehu i mir svim promatračima. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, odvest će vas u vrijeme Isusova rođenja i pružiti Adventu posebno ozračje.

Blagdanski dani u kultnom Oktogonu

oktogon

Mističnost prolaska ispod divne staklene kupole, doživljaj je koji uvijek budi emocije, no u blagdanske dane kultni zagrebački prolaz odvest će vas u sasvim drugo vrijeme. Ansambl Strauss probudit će duh starog Zagreba, oživjeti stare običaje i pokrenuti istinsku bajku. Salonska glazba, valceri, polke te tradicionalne božićne pjesme, odjekivat će romantičnim, pomalo tajanstvenim pasažem. Možete li zamisliti? Ne trebate, ne sklapajte oči, proživite to u stvarnosti.

Program:

  • četvrtak 22.12., 18-19h
  • petak 23.12., 11-12h i 18-19h
  • subota, 24.12., 11-12h
  • utorak 27.12., 18-19h
  • srijeda 28.12., 18-19h
  • četvrtak 29.12., 17-18h
  • subota 31.12., 11h

moda-oktogon

Modni advent Oktogon

Jedan od naljepših zagrebačkih prolaza, Oktogon od 10. do 31.12. bit će pretvoren u modnu ulicu. Priča da je građen prema drevnim mističnim načelima, dobit će u vrijeme Adventa i svoju potvrdu. Novo ruho nekadašnjeg omiljenog okupljališta urbanih generacija, u prosincu će Zagrepčanima ali i svim domaćim i stranim turistima podariti modnu čaroliju. Čak dvanaest hrvatskih dizajnera predstavit će svoje kolekcije i to u ručno rađenim ormarima, nalik onim rustikalnim. Čim ih odškrinu, ormari će posjetiteljima pokazati svo bogatstvo hrvatkog dizajna. Bit će ovo prilika za sve ljubitelje mode da uživo popričaju i sa svojim omiljenim dizajnerima.

Koncerti iznenađenja i spektakularno otvorenje koncertom Marka Tolje i Mangroova, bit će samo uvertira u ono što će se događati u ovom pomalo „zaboravljenom“ prolazu. Utorkom će posjetitelji po prvi puta imati prilike vidjeti kako se dizajneri snalaze za miks pultom. Srijedom, koliko su spretni u kuhinji. Sve će naime,nadgledati budno oko Mate Jankovića, a svi ljubitelji „dobrog zalogajčića“ saznat će i pokoji tajni recept. Četvrtkom će oni „umorni“ od posla moći uživati u after work partyijima iznenađenja.

Za vikend se očekuju neki od najboljih koncerata. Petkom će modnom ulicom „prošetati“ note Richarda Straussa i jazz skladatelja, a subotom će biti sve u duhu „zaštitnika“ Oktogona. Divna priča o psu Plutu, koji je tijekom cijele gradnje Oktogona proveo vrijeme s radnicima gradilišta i naposljetku nastradao, dobiva svoju novu dimenziju. Svi ljubitelji životinja moći će na subotnjoj „dog friendly“ špici prošetati svoje kućne ljubimce i dogovoriti im „dejt“ upravo u Oktogonu.

Za kraj tjedna, svake nedjelje u Oktogonu će se održavati Business caffe Kristine Ercegović, koja će uz kavicu, šampanjac i pokoju pralinu objasniti kakva je to veza između mode i poduzetništva.

Modna adventska priča po prvi puta u Europi, nikako se ne smije propustiti. Stoga, zavirite, ulaštite svoje modne cipelice i prošećite jednim od naljepših zagrebačkih prolaza.

Program događanja

  • 10.12. u 14:00 – Modni Advent Oktogon otvoren za javnost
  • 20:00 – Mangroowe, koncert otvaranja
  • 11.12. u 12:00 – Business cafe by Kristina Ercegović: gosti iz svijeta mode
  • 13.12. u 18:00 – Dizajneri za MIX pultom uz DJ Kićo
  • 14.12. – Food & Fashion by Mate Jankoviću suradnji sa Kralj Kobasa restoranom
  • 20:00 – Stanko Kovačić, cello
  • 15.12. u 20:00 – Zrinka Posavec
  • 16.12. u 20:00 – Bang Bang
  • 17.12. u 20:00 – Nina Kraljić
  • 18.12. u 12:00 – Business cafe by Kristina Ercegović
  • 20.12. u 18:00 – Dizajneri za MIX pultom uz DJ Kićo
  • 21.12. – Food & Fashion by Mate Jankoviću suradnji sa Kralj Kobasa restoranom
  • 22.12. u 18:00-19:00 – Ansambl salonske glazbe: Strauss večer
  • 20:00 – Matija Cvek
  • 23.12. u 20:00 – Artemija & Power Band
  • 24.12. u 10.30 – Infinitas
  • 12:00 – Maja Posavec, Božićni koncert
  • 27.12. u 18:00 – Dizajneri za MIX pultom uz DJ Benca
  • 28.12. – Food & Fashion by Mate Jankoviću suradnji sa Kralj Kobasa restoranom
  • 17:00-18:00 – Ansambl salonske glazbe: Strauss večer
  • 29.12. u 18:00-19:00 – Ansambl salonske glazbe: Strauss večer
  • 20:00 – Jurica Štelma trio
  • 30.12. u 20:00 – Nikola Marjanović trio
  • 31.12. u 12:00 – Proslava Nove Godine, ispraćaj Stare uz pjenušac i Straussovu glazbu, Zatvaranje Adventa u Oktogonu u 16:00

Market u Martićevoj

marticeva

Kreativci i ljubitelji umjetnosti te svi ponosni vlasnici istančanog ukusa, ali i okusa, dobit će svoje šarmantno adventsko okupljalište. U našoj snijegom pokrivenoj i pozitivom obasjanoj šumi, svoje mjesto će naći i svi koji od uobičajene adventske ponude traže više.

Kod nas ćete pronaći sve kombinacije: vafle i domaći roštilj, palačinke i hot dogove s najluđim umacima, samoborske kremšnite i štrukle, ali i ajngemahtec na bakin način te iznenađenja iz mistične Istre. Uz bogat kulturni i eno-gastro program, jedinstvenu blagdansku atmosferu upotpunit će i atraktivan glazbeni repertoar.

Tu je i interijerski prostor, Croatian Design Superstore, u kojem će se svakodnevno održavati radionice za djecu i odrasle s dječjim duhom – naučit ćete sve od spravljanja masala čaja i zdravih sokova do izrade personaliziranih omota za darove, vitraja, video sekvenci i fotografija, ali i donošenja novogodišnjih odluka.

Vidimo se, svakako ponesite osmijeh – trebat će vam!

Advent u Klovićevim dvorima

klovicevi-dvori

Ove sezone Zagrebačkom adventu, koji nosi titulu najljepšeg u Europi, pridružuje se bogati program Adventa u Klovićevim dvorima. Na najljepšoj gradskoj pozornici, u idiličnom okruženju Gornjeg Grada, nova adventska atrakcija bit će sinonim za dobru zabavu, nezaboravne trenutke i najljepše adventske uspomene. Svakog vikenda u prosincu na platou Gradec, atmosferu će zagrijati popularni bendovi i izvođači poput Marka Tolje, Ljetnog kina, Songkillersa, Nole, Detoura, Sare Renar, Dino Dvornik Tribute banda, Grette, a Advent će velikim koncertom 01. prosinca otvoriti grupa Vatra.

Osim besplatnih koncerata, nastupa glazbenih zborova, te bogate i jedinstvene gastronomske ponude, Advent u Klovićevim dvorima ponudit će zabavu za cijelu obitelj. U atriju Galerije Klovićevi dvori, najmlađe i sve koji vole ovaj zimski sport, oduševit će, dosad u Zagrebu, neviđeno klizalište izgrađeno bez leda. Napravljeno od potpuno ekološkog specijalnog materijala, ovo će klizalište garantirati dobru zabavu tijekom cijelog Adventa bez obzira na vremenske uvjete. Najmlađe će također razveseliti i Laboratorij zabave, koji će održati niz predstava i radionica za djecu koja će na zabavan način i kroz igru učiti o kulturi i umjetnosti. Još jedna adventska atrakcija oduševit će sve ljubitelje lijepe fotografije i sve koji žele zabilježiti svoj poseban zimski trenutak na samom krovu grada. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Zagrebačku katedralu bit će postavljen poseban okvir – mjesto za fotografiranje i to ne bilo kakvo. Iz okvira će za najljepšu fotografiju, kad to poželite, padati snijeg.

Galerija Klovićevi dvori za prosinac je pripremila retrospektivnu izložbu slikara Ignjata Joba, jedne od najznačajnijih figura hrvatske moderne umjetnosti, koja će se moći pogledati i tijekom Adventa u Klovićevim dvorima. Uz ovu izložbu, za vrijeme Adventa posjetitelji će moći razgledati i izložbu studenata ALU Zagreb – izložbu najboljih diplomskih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti kojom će publika dobiti uvid u stvaralaštvo naših likovnih umjetnika najmlađe generacije. Kultura, umjetnost, dječje radosti, zabava i koncerti te bogata gastronomska ponuda razveselit će sve koji tijekom prosinca posjete Advent u Klovićevim dvorima.

Novogodišnja smjena straže

smjena-straze

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s ustanovom Academia Cravatica, daruje svim građanima i posjetiteljima Zagreba Novogodišnju smjenu straže s konjima koju izvodi Počasna satnija Kravat pukovnije.

Najatraktivniji dio dvosatne ceremonije je priprema straže i pregled naoružanja ispred crkve Sv. Marka.
Kravat pukovnija je pukovnija hrvatske lake konjice iz XVII. stoljeća koja je, osim iznimnog junaštva vojnika, bila prepoznatljiva i po odori, odnosno slikovitim rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

Čarolija Ledene bajke Djeda Mraza

logo_ledena_bajka_djeda_mraza-640x640

Jeste li ikad maštali o životu u čarobnom dvorcu? Sanjarite li o plesu pod nebeskim svodom zvijezda? Zamislite na trenutak kako snježne pahulje ukrašavaju božićnu jelku usporenim ritmom akustične gitare. Odande dopiru mirisi domaćih fritula i kuhanog vina. Čuje se pucketanje klizaljki na ledu, dječji smijeh i škripanje koraka u snijegu. Obuzima vas osjećaj mira, topline i radosti. Snovi i želje postaju stvarnost, a bajke više nisu samo za djecu. Zakoračite s nama u čaroliju Ledene bajke Djeda mraza.

Orašar: Najljepša božićna bajka

orasar

Jedinstvena, nikad prije viđena izložba o Orašaru, planetarno popularnog baleta P.I. Čajkovskog
Bajkoviti pogled izbliza na scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća u najreprezentativnijim dvoranama Muzeja za umjetnost i obrt

  • Materijal s praizvedbe iz 1892. iz Sankt Peterburg Državnog muzeja za kazalište i glazbu
  • Kostimi iz Teatro alla Scala među kojima je i plašt Drosselmeyera u kojem je plesao Rudolf Nurejev
  • Kostimi iz Državnog baleta u Berlinu
  • Kostimi iz privatne kolekcije Jelka Yureshe
  • Kostimi iz HNK Zagreb, Osijek Split
  • Veliki broj lutaka orašara iz privatnih kolekcija
  • Igraonica za obitelji s djecom
  • Glazbena slušaonica
  • Bogati popratni program i poseban suvenirski program

Tijekom trajanja izložbe Orašar, MUO će produljiti radno vrijeme nedjeljom do 19 sati te će iznimno biti otvoren u ponedjeljak 28.11.2016. i 2.1.2017. od 12-19 sati.

Božićna bajka obitelji Salaj

cazma-salaj

Obitelj Salaj započela je uređivati svoje dvorište božićnim lampicama prije 13 godina. Djelatnost obavlja registrirana kao zadruga pod nazivom Božićna Bajka. U radu zadruge sudjeluje 10 članova zadruge.

Godinama, uz veliki trud i entuzijazam, postala je najznačajnija manifestacija kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Mnoge svjetske medijske kuće prepoznale su ju kao jedinstven događaj te su zabilježene mnogobrojne reportaže i članci što je imalo za učinak da je manifestacija postala od značaja za razvoj turizma i promociju Republike Hrvatske. Institucije države, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije te lokalna samouprava također su prepoznale važnost i ulogu ovog projekta i u skladu s razvojnim planovima podupiru i podržavaju aktivnost organizacije svake Božićne bajke obitelji Salaj.

U koje god doba godine da dođete, nudimo vam kulturne i zabavne događaje prema vašim osobnim željama, jer između naših događaja kao vezivno tkivo čeka vas naš svakodnevni život. Odlučite li se na šetnju potoci, stazice, otoci, jezera, šume i njegovani travnjaci garantiraju predivne vizure na 60 000 kvadrata raznolikosti. Na okućnici Salajevih je najobičnija stvar da se okupi puno sretnih ljudi i da se među njima podjele najsretniji trenuci u godini, kao maleni dar. O duhu Božićne Bajke rado će vam pričati svatko tko je ikada bio.

A oni, Salajevi, raduju se bezbrojnim sitnicama koje stvaraju posebne doživljaje i otvore vam srca. Kada živiš podno ovog moslavačkog obronka i znaš da stvaraš, nemaš puno izbora. Pomiri se s time da ti svatko zavidi na spokoju i sreći. Na miru koji narušavaju samo zvukovi prirode. Lijepo je i potrebno da ovo imanje postane svijet, ali još je potrebnije da svijet dođe kod Salaja zbog onoga što postoji samo kod nas i u nama. Kad si se već našao kod Salajevih, imaš samo jednu obavezu, da ih zavoliš.Samo jedan pogled je dovoljan da se u djetinjstvo urežu lijepa sjećanja i isto toliko je potrebno da se nakon puno godina ta ista sjećanja vrate.

Ovaj blistavi događaj lako ćete pronaći preko internet pretraživača. Ali samo ako svratiš pronaći ćeš dijete u sebi, a svojem djetetu priuštiti čaroliju bajke. Milijuni zvjezdica razasuti svuda kao svjetlucavi prah iz vilinog čarobnog štapića obasjavaju sretna lica dok zrakom treperi veseli žamor i smijeh, miris čaja, vina i kolača. Simbioza dragih ljudi koji vraćaju ljubav tamo odakle je i potekla. Iz prvih koraka u stvaranju Božićne Bajke Obitelji Salaj. Ovo je bajka koju i zvijezde gledaju. Vatra, svjetlo i toplina uvijek idu zajedno. Uzbuđenje nastaje kada se sve skupa pretvori u vatromet. Ako za vrisak oduševljenja nije dovoljno da svjetlucave lampice blistaju najljepšim bojama, pobrinu se vatrometi. Svojim žarom i snagom šalju bezbroj zvjezdica u vis koje ne znaju kuda da krenu, prema zvijezdama ne nebu ili da se vrate zvjezdicama na zemlji. Moćni huk mlinskog kola na mlinu obitelji Salaj, zaglušujući šum vodopada rijeke Grabovnice, jezera, mostovi, 1200 stabala i grmlja iza kojih se kriju mnoge tajne. Da bi ste doprijeti do njih krenite vijugavim stazicama. Možda se snješko, pingvin, medo, labud , zaleđeno jezerce, sjeverni pol ili glavom i bradom djed Božićnjak požele fotografirati s vama. Fotografije koje načinite neka vas podsjećaju kako ste se osjećali. Svojim osjećajima sudjelovali ste u stvaranju svakog našeg dana. Vrijedi otkrivati novo.

Osim toga, ne propustite odličan ručak uz vrhunsko Salajevo vino!

Događanja u Etnografskom muzeju

etnografski-muzej

  • Subota, 26. studeni 2016. u 11 sati

Prezentacija izrade lepoglavske čipke

Umijeće izrade čipke na batiće tradicija je dugog postojanja u Lepoglavi. Lokalne žene prenosile su je s generacije na generaciju, a posebno je značajno djelovanje čipkarske škole sredinom 20. stoljeća. Danas djeluje nekoliko ženskih čipkarskih udruga, a najmlađe generacije osnove stječu u lokalnoj osnovnoj školi. Umijeće izrade čipke na batiće zaštićeno je kulturno nematerijalno dobro na Reprezentativnoj listi svjetske baštine UNESCO-a.

  • Subota, 3. prosinca 2016. u 11 sati

Norveške bajke – bajkopričaonica

Program je namijenjen obiteljima s djecom od 5 – 10 godina. U suradnji s Hrvatsko-norveškim društvom i Norveškom ambasadom.

  • Srijeda, 7. prosinca 2016. u 18 sati

Norveški božićni običaji i jela

Astrid Versto, ambasadorica Norveške održat će interaktivno predavanje o norveškim božićnim običajima i uz pomoć dva simpatična Djeda Mraza koji će otpjevati tradicionalne norveške božićne pjesme. Predavanje će se održati na engleskom jeziku uz simultani prijevod. (Program ostvaren u suradnji Norveškom ambasadom.)

  • Četvrtak, 8. prosinca 2016. u 18 sati

Norveški božićni ukrasi

Radionica za sve zainteresirane kreativce. Po završetku će biti posluženi norveški kolačići. Radni jezici radionice: hrvatski i engleski.

  • Subota, 10. prosinca 2016. u 11 sati

Čipkarica i zmaj – bajkopričaonica

Program je namijenjen obiteljima s djecom od 5 – 10 godina.

  • Četvrtak, 15. prosinca 2016. u 17 sati

Radionica izrade božićnog nakita

Sudionici će naučiti izrađivati nakit za kinč od krep papira na način kako ga rade žene u zagorskom selu Bistra. Izradu božićnog nakita prezentirat će članice KUD-a Bistra.

  • Subota, 17. prosinca 2016. u 11 sati

Radionica ukrašavanja licitara

Sudionici će moći ukrasiti crveni licitar i ponijeti ga kao ukras za božićno drvce. Umijeće izrade licitara zaštićeno je kulturno nematerijalno dobro na Reprezentativnoj listi svjetske baštine UNESCO-a.

  • Srijeda, 21. prosinca 2016. u 18 sati

Božićni običaji i pjesme bistranjskog kraja

Predstavljanje božićnih običaja bistranjskog kraja (Vera Grgac) i koncert božićnih pjesama u izvođenju članova KUD-a Bistra

  • Četvrtak, 22. prosinca 2016. u 17 sati

Radionica izrade božićnog nakita

Sudionici će naučiti izrađivati nakit za kinč od krep papira na način kako ga rade žene u zagorskom selu Bistra. Izradu božićnog nakita prezentirat će članice KUD-a Bistra.

Omiljeni bazaar

bazaar

Ne samo da je Božićni bazaar zaštitni znak IWCZ-a, kao glavni događaj za prikupljanje sredstava, već je postao i popularan predbožićni događaj na zagrebačkoj sceni koji posjećuju slične lokalne i inozemne skupine ljudi. U samo nekoliko sati više od 7000 posjetitelja uživat će u ponudi i komešanju na bazaaru: posjetitelji će imati priliku „posjetiti“ više od 40 zemalja od kojih je svaka predstavljena na zasebnom stolu; neke od tih zemalja su: Kina, Indija, Koreja, Japan, Indonezija, Gruzija, Brazil, Izrael, Španjolska, Čile, SAD, UK i mnoge druge. Svaki stol nudi svježu zapakiranu hranu, vino, rukotvorine i igračke. Osim okusa iz cijeloga svijeta, posjetitelji će imati priliku uživati u prizorima i zvukovima iz cijeloga svijeta kroz plesne i glazbene nastupe različitih skupina u originalnim kostimima. Svatko je dobrodošao i ulaz je besplatan.

Dobra mjuza i dobra vibra na Zrinjevcu

zrinjevac

Zborovi i vokalni ansambli nastupit će na otvorenoj pozornici Paviljona na Zrinjevcu, crkvama (Sv. Katarina, Sv. Blaž…), zatim slijedi božićna šetnja Gornjim gradom u kojoj će ansambli pjevajući krenuti s nekoliko prepoznatljivih punktova (kula Lotršćak, crkva Sv. Marka, Kamenita vrata…), a završit će koncertom u crkvi Sv. Katarine.

PROGRAM FESTIVALA ADVENTSKIH I BOŽIĆNIH PJESAMA U ZAGREBU

8. – 11. prosinca 2016.

ČETVRTAK, 8. prosinca 2016. u 19,00 sati, MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA / Ženske klape: Ćakulone, Obilanca, Armorin i vokalni ansambl Angeluš.

PETAK, 9. prosinca 2016. od 18:00 do 20:00 sati, PAVILJON NA ZRINJEVCU
Mješoviti vokalni sastav KUU „Ivan Vitez Trnski“, Nova Rača
KUD Cvijet, Cvetković
Ženska vokalna skupina KUU-e „Društvo žena Gronji Kraljevec“
Mješovita vokalna skupina folklornog ansambla „I.G.Kovačić“, Sisak

SUBOTA, 9. prosinca 2016. od 18,30 do 20,00 sati, PAVILJON NA ZRINJEVCU
Dječji zbor „Torretta“, Rijeka (11-16 godina); Riječki komorni zbor „Val“, Rijeka; Vokalni ansambl „Kaljina“, Rijeka; Ženski vokalni ansambl „Zwizde“, šokice “sa putovnicom” u Zagrebu

SUBOTA, 9. prosinca 2016. u 19,00 sati, PALAČA DVERCE (ograničen broj mjesta)
“Božićni koncert posvećen grofici Clotildi Buratti “
Grofica Clotilda Buratti rođena Vranyczany-Dobrinović se darovanjem svoje palače Dverce upisala kao jedna od najvećih dobrotvorki Grada Zagreba.
Grofica Buratti bila je svjetonazorski ispred svojeg vremena te je prijateljevala i s pučanima, a što nije bilo dobro prihvaćeno od aristokracije te je i to bio jedan od razloga da 1911. godine nije dobila poziv na tradicionalno božićno okupljanje obitelji (usmena predaja). Odbačena od obitelji, u osami Božića odlučila je da saloni njezine palače više nikada ne budu bez života te je svoju palaču darovala svome gradu i njegovom puku.
Želja nam je da grofici Buratti darujemo koncert i palaču Dverce ispunimo zvukovima glazbe adventskih i božićnih pjesama kao simboličku gestu na proslavu Božića kojeg je provela sama.

Vokalni ansambl KUD-a Klek, Ogulin; Pjevački zbor „Lira“, Vodice; Groovy Acappella, Zagreb

NEDJELJA, 10. prosinca 2016. u 18:00 sati, CRKVA SV. KATARINE
“Koncert posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću povodom 80. rođendana”
Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia Discors ; Pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Capella Juris; Mješoviti pjevački zbor KUU „Jeka Primorje“, Rijeka

NEDJELJA, 10. prosinca 2016. od 18:00 do 20:00sati, PAVILJON NA ZRINJEVCU
Amorose, Zagreb; Hokud Sloboda, Zagreb; Vokalna grupa „Karlovčanke“; mješoviti vokalni ansambl Prvi komin Snježanin, Zagreb; Zbor Ivan Kukuljević, Špansko; Gradski zbor Franjo pl. Lučić, Velika Gorica; Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski, Zagreb

Backo Mini Express

backo3

Ove godine sve posjetitelje najljepše priče na tračnicama očekuje adventska bajka s obiljem blagdanskih sadržaja u jednoj od najljepših turističkih manifestacija Europe – Advent u Zagrebu 2016.

>>>‘VLAK U SNIJEGU’: Najveća maketa željeznice priprema naljepšu adventsku bajku!

Blagdanska čarolina Kod Rudolfa na Štrosu za djecu i mlade

kod-rudolfa

Svakim​ ​danom​ ​od​ ​11.00​ ​do​ ​18.00​ ​sati​ ​program​ ​će​ ​biti​ ​posvećen​ ​djeci​ ​do​ ​12​ ​godina,​ ​a​ ​od​ ​18.00​ ​sati​ ​do ponoći​ ​odraslima.
Glavni​ ​junak​ ​čarolije​ ​​KOD​ ​RUDOLFA​​ ​​je​ ​naravno​ ​najdraži​ ​pomoćnik​ ​Djeda​ ​Božićnjaka​ ​–​ ​Rudolf​ ​koji​ ​će dočekivati​ ​svoje​ ​goste​ ​na​ ​Strossmayerovom​ ​trgu,​ ​slikati​ ​se​ ​s​ ​njima,​ ​upućivati​ ​ih​ ​u​ ​dnevna​ ​događanja, pozivati​ ​ih​ ​na​ ​pjevanje​ ​na​ ​pozornicu​ ​i​ ​druge​ ​brojne​ ​aktivnosti​ ​kao​ ​što​ ​su​ ​likovne​ ​i​ ​znanstvene radionice,​ ​jahanje​ ​ponija,​ ​pjevačke​ ​izvedbe​ ​školskih​ ​zborova,​ ​lutkarske​ ​predstave,​ ​crtiće,​ ​doček​ ​Djeda Božićnjaka,​ ​kićenje​ ​jelke.

KRATAK SADRŽAJ:

– Šegrt Hlapić lutkarska predstava

– Dugometražni igrani filmovi za djecu: Družba Pere Kvržice (1970), Vlak u snijegu (1976), Tajna starog tavana (1984)

– Dugometražni animirani crtani filmovi: Čudesna šuma (1986), Čarobnjakov šešir, (1989), Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1997)

– Animirani serijali: Hlapićeve nove zgode, Hlapićeva televizija, Hlapićeve sportske igre

– Predstave za djecu i mlade

– Likovne radionice –izrada ukrasa i čestitki

– Baltazar crtići

– Dječji zborovi

– Photo Booth za fotografiranje na licu mjesta s prigodnim aktivacijama

– Karaoke

– Nastupi mladih DJ-a

– Nastupi etabliranih DJ-a

– Doček Nove Godine u podne za djecu uz prigodni program

– Dolazak Djeda Božićnjaka uz prigodni program

– Jahanje ponija

– Kako trenirati psa – radionica za djecu i mlade

Adventska atrakcija – Tunel Grič

3D instalacije na stropu, birana glazba u veličanstvenoj akustici prostora i video projekcije stvaraju zaista vrhunsku atmosferu.

Božićna ponuda na Trgu žrtava fašizma

artomat

Svi zainteresirani posjetitelji mogu naučiti ponešto zanimljivo iz područja umjetnosti te steći uvid u razmišljanja umjetnika, što nije uvijek lako shvatljivo. Upravo je Artomat mjesto na kojem se nekonvencionalna umjetnost u vrijeme Adventa savršeno uklapa u duh Božića i božićnu čaroliju. Idealno je to mjesto za pronalazak poklona za najmilije, a ostali zaljubljenici u umjetnost doći će uživati u istraživanju nesvakidašnjih umjetnina.

Radno vrijeme:

  • OTVORENJE / 16. prosinac 2016 / 19 – 22h
  • VIKEND / 17. – 18. prosinac 2016 / 11 – 21h
  • TJEDAN / 19. – 23. prosinac 2016 / 12 – 21h

ArtOmat – sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta ove godine održat će se od 16. do 23. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Ovo sedmo izdanje artOmat-a ponovo će na jedinstveni način obilježiti adventsku ponudu u Zagrebu. Tijekom trajanja, artOmat će na jednom mjestu prezentirati čak 70 izlagača, njihovu recentnu umjetničku i dizajnersku produkciju te proizvode manufaktura. Meštrovićev paviljon tako će na sedam dana postati ključna lokacija za kupovinu originalnih umjetničkih predmeta i božićnih darova. Uz sajamski program u pripremi su radionice, glazbeni i umjetnički program.

Prošećite Božićnim sajmom

bozicni-sajam

Drvene kućice prepune ručno izrađenih suvenira i prigodnih božićnih poklona i ukrasa, isprepliću se s onima iz kojih se širi miris kuhanih kobasica, pečenih kestena, kolača i kuhanog vina. Svoje nove vlasnike nestrpljivo čekaju pleteni šalovi, kape i rukavice koje će ih grijati za hladnih dana. Najljepši ugođaj Božićnog sajma doživjet ćete kad padne mrak i sve rukotvorine obasja sjaj božićnih žaruljica. Dozvolite si razgovor s veselim trgovcima kojima poneka šalica kuhanog vina pomogne da i vas udobrovolje ugodnom pričom i duhovitošću.
Adventsko izdanje gornjogradskih Dvorišta
Od ovog prosinca Gornjim gradom Zagrebom širi se prisna blagdanska atmosfera – U gornjogradska Dvorišta unosimo čaroliju Adventa! Nakon opetovanih zahtjeva i mnogobrojnih upita, Dvorišta – to “najzabavnije događanje u gradu” (Jutarnji list) – od sada dočekuje svoje posjetitelje i u posve novom Adventskom izdanju!

Čak tri tjedna – od subote 3.12. do petka 23.12. od 17:00 do 23:00 (a subotama već od 10:00) pozitivnu atmosferu Adventa u Zagrebu širimo na ulice Gornjega grada. Brojne prijatelje Dvorišta ugošćujemo na čak pet lokacija, od dvorišta Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj 20 do atrija palače Amadé u Demetrovoj 1.

Skrivena u zimskoj idili Gornjega grada, adventski ukrašena, topla, intimna i romantična, natopljena mirisima i okusima zime, cimetom, klinčićima i kuhanim vinom, rakijama i malim slatkim zalogajima, ispunjena zvucima božićnih napjeva i svakodnevnim živim svirkama, s puno zabave, dobrih želja i veselja – Dvorišta u blagdanskom izdanju nude sasvim poseban doživljaj Adventa kakav još niste doživjeli.

Ovoga prosinca stoga obucite svoje najtoplije čizmice i navucite omiljene vunene rukavice. Dođete do Gornjega grada – I uživajte u

Blagdanski klasici sa zagrebačkih balkona

hnk

Ne, niste u filmu! Vi ste u Zagrebu i vrijeme je Adventa. S ponajljepših zagrebačkih balkona dopiru melodije u izvedbi šesteročlanog Ad gloriam brass limeno-puhačkog sastava, unoseći blagdansku radost na šarene gradske ulice. Uz zvukove dragih pjesama, svaki trenutak u blagdansko vrijeme postaje priča, ista ona koja nas vraća u dane bezbrižnog djetinjstva – sadržajna, topla i bajkovita.

“S božićnih balkona Zagrebu je ciklus od četiriju koncerata svake nedjelje u 19 sati sa balkona u Tkalčićevoj ulici 31 i balkona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu počevši od 27. studenog. Sa balkona moći će se čuti poznate „klasične“ melodije: Hendlove Muzike na vodi i Muzike za kraljevski vatromet, renesansni plesovi, valceri, polke, božićne pjesme te ponešto filmske i zabavne glazbe.

Božić u Zagrebu veselo je razdoblje puno događanja. Usprkos hladnoći grad je pun ljudi koji se druže, zabavljaju, razgledavaju ukrašen grad, obogaćuju kratke dane i duge noći.

Promatrajući glazbenu ponudu, a promatrajući i gradsku scenografiju, odlučili smo održati projekt naziva Ad gloriam barss sa zagrebačkih božićnih balkona. Sami Zagrepčani nažalost rijetko podižu glave istražujući urbanu arhitekturu. A Zagreb doista u tome smislu ima što pokazati. Kako bismo podigli poglede građana, ali i turista te im svima ponudili ponešto drugačiji koncept nastupa nego što se dosad mogao vidjeti, zasvirati ćemo iz visine, sa zagrebačkih balkona koji su jedinstvena koncertna scenografija, a zvuci božićnih skladbi rasprostrli bi se po slušateljima. Takvim koncertima proširujemo prostor na kojemu se izvodi glazbeni program, širi centar uključujemo u glavna božićna zbivanja, proširujemo rute kojima se ljudi po centru kreću.

Zvuk limeno puhačkih instrumenata tradicionalno je vezan uz Božić, simbolički uz objavu božićne vijesti i radosti, a fanfarni zvuk koji dolazi iz visine balkona doprinosi tome dojmu.

Usto viši položaj izvođača omogućuje da ih bolje vide svi slušatelji, ali i da privuče one iz daljine koji tako lakše mogu vidjeti zbivanje. Samim time što se koncerti održavaju na nestandardnoj poziciji privlači znatiželjnike i proširuje publiku te stvara zanimljivost u ukupnoj ponudi Grada i Adventa u Zagrebu.”

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]«AD GLORIAM BRASS» je sastav šestorice limenih puhača sastavljen od članova orkestra Opere HNK u Zagrebu i Zagrebačke filharmonije. Osnovan je 1993.godine i od tada neprekidno djeluje u ponešto izmijenjenom sastavu. Njihov repertoar čine djela europskih i hrvatskih majstora renesanse i baroka (F.Sponga, V.Jelić, J.Clarke, H.Purcell, G.F.Handel, J.S.Bach), djela suvremenih hrvatskih autora, od kojih su neka posebno napisana za ovaj ansambl (A.Klobučar, B.Šipuš, S.Dedić, M.Miletić, A.Igrec…) te obrade filmskih i jazz tema.[/box]

Advent se proširio i na Novi Zagreb

novi-advent

Pobjeći na drugu obalu Save, blizu jezera Bundek, i ispričati svoju adventsku priču na platou Muzeja suvremene umjetnosti, bio je izazov koji organizatori Novog Adventa nisu željeli propustiti. Uvjereni da mogu ponuditi jednako kvalitetno sadržaj, baš poput svih adventskih događanja u Zagrebu, pripremili su program koji će svakim danom nuditi nešto novo, nešto drugačije i nešto adventsko. Postoji li bolja pozivnica, ne samo za novozagrebačke kvartove nego i sve željne jedinstvene zabave. I Novi Zagreb doživjet će svoju adventsku priču, stoga će od 1. do 31. prosinca plato ispred Muzeja suvremene umjetnosti predstaviti neke drugačije umjetnike, malo neuobičajene postave i nešto opuštenije kreativce.

Uz obilje dobre hrane, provjerenih gastro chefova, neodoljivih mirisa i okusa kuhanih vina, neodoljivog hladnog piva, Novi Advent živjet će punim plućima cijeli prosinac. Tako će svaki dan od 18 do 23 sata glazbena pozornica biti povjerena vrhunskim DJ-ima, poput Pilla Jacksona, DJ-a hrwoja, Vedrana Rake i Fiddly Digitsa. Svaki petak na veliku glazbenu pozornicu penjat će se poznati i manje poznati glazbeni sastavi, a samo s jednim ciljem: napraviti atmosferu najboljih noćnih provoda, zarobljenih u urbanim ritmovima. Priliku će dobiti i poneki kvartovski bendovi, da se baš na Novom Adventu upuste u novu glazbenu avanturu.

Novi Advent dat će priliku i mladim hrvatskim dizajnerima, kreativcima s pokrićem da pokažu koliko su uistinu dobri i zašto je važno da kupujemo hrvatsko. Posjetitelji neće morati tražiti svoje savršeno božićno drvce, jer će i to biti u ponudi ove novozagrebačke manifestacije. Na svoje će doći i najmlađi u posebno osmišljenim kornerima Leda i Milke, koji će sigurno pripremiti nešto drugačije, zabavnije, nešto slatko i neodoljivo.

Ne propustite biti dio priče koja se odmaknula od centra grada i odlučila i građanima Novog Zagreba pokazati čari adventa. Muzej suvremene umjetnosti od 1. prosinca imat će jedinstvenu „izložbu‟, a ovo je odlična prilika da doživite novu, adventsku stranu umjetnosti.


Komentari