ATMOSFERA ADVENTA NA SVAKOM KUTKU: Ne propustite božićnu groznicu u zagrebačkom ZOO-u

Topli ljetni dani sada su daleka uspomena.

Jasno je to po smeđem lišću na tlu, hladnijim danima i naravno ranom zalasku sunca što nam svima zasigurno teško pada. No, ovo je prirodna pojava te iako stabla više nemaju svoj zeleni prekrivač, a životinje u prirodi se spremaju na zimsko mirovanje, ovaj dio godine sa sobom donosi drugačije radosti. Zima je sve bliže, a s njom dolaze i toliko iščekivane snježne pahulje te božićni ukrasi i pjesme koja nas očekuju na svakom koraku.

Iako niske temperature i nedostatak hrane životinje u prirodi tjeraju na zimsko mirovanje u Zoološkom je vrtu situacija potpuno drugačija. Ovdje se nalaze životinje iz čitavog svijeta pa i one kojima je ovo doba godine ljeto ili one koje uopće nisu ni upoznale zimu. Za naše su životinje zato osigurane grijane nastambe, gmazovi odmaraju u toploj Tropskoj kući, a lavovi se upute i u vanjsku nastambu kako bi uživali na svježem zraku i malo protegnuli noge. Kao da svi s velikom željom i veseljem očekuju početak adventa u Zoološkom vrtu.

Advent u Zoološkom vrtu naziv je programa koji traje od 26. studenog do 25. prosinca 2016., a sastoji se od brojnih edukativnih i zabavnih sadržaja poput radionica, edukativnih kutaka, vođenih obilazaka i izložbe crteža životinja.

crtezi_10-11-2016-142211-page-004

Što vas očekuje ovog adventa u Zoološkom vrtu

  • Javno hranjenje alpake Jaspera – svaki dan u 11.15 sati u nastambi pored paviljona za majmune
  • Izložba crteža životinja – autorica: mag.exp.biol. Tea Ronta

Crteži su rad mlade biologinje kojoj su, prema vlastitim riječima ispiracija naravno bile životinje i velika ljubav prema njima zbog čega je i postala zoolog. Zoološki je vrt inspiracija mnogim ljudima pa je tako i Tea nakon prvobitnog strpljivog fotografiranja, kako bi uhvatila zanimljive fotografije, budući da joj je crtanje oduvijek bilo hobi, pretočila svoju ljubav prema životinjama na papir, koristeći svoju omiljenu crtačku tehniku – olovku. Do čega je ova ideja na kraju dovela pogledajte tijekom trajanja adventa na katu paviljona „Insektarij“.

Izložba će se otvoriti 26. studenog u 10.00 sati. Nakon otvaranja izložbu možete posjetiti svakog dana trajanja adventa tijekom radnog vremena Zoološkog vrta.

Napomena: paviljoni se zatvaraju 15 minuta prije zatvaranja Zoo vrta.

  • Druženje s Djedicom – kratak obilazak dijela Zoo vrta uz vodstvo našeg božićnog djedice

Druženje se odvija vikendima u 11 i 14 sati, a radnim danima u 11 sati. Djedicu ćete pronaći u navedeno vrijeme u Božićnom selu preko puta nastambe s afričkim lavovima.

  • Edukativni kutci – vikendima od 11 do 15 sati u paviljonu Duh monsunskih šuma i Traperska koliba
  • Tematske radionice – vikendima od 11 do 15 sati novom Edukacijskom centru (zelena zgrada)
  • Ručno izrađeni ukrasi koje su naši edukatori s pažnjom pripremali kako bi naš i vaš Zoo vrt imao pravu božićnu atmosferu.

zoo-advent

Ostali programi

  • TROPSKI VIKEND – 26. i 27. studenog 2016.

Upoznajte raznolik životinjski svijet tropskih šuma na edukativnim kutcima za koje smo pripremili razne preparate, od krzna deve i risa, perja i jaja ptica, pa sve do lubanja i kostura, a sigurno će najzanimljiviji biti kontakt sa zmijom. Ovaj vikend također možete izraditi vlastite adventske vijence od prirodnih materijala.

  • TRAGOVI U SNIJEGU – 3. i 4. prosinca 2016.

Snježni pokrivač nerijetko je jedini način da se prate životinje u divljini, posebice one jako rijetke i „nevidljive“ poput risa. Kako izgledaju tragovi životinja, te kako pomoću njih možemo saznati skoro sve o životinji, a da je uopće ni ne vidimo, saznajte na edukativnom kutku s brojnim preparatima i tragovima, a na kreativnoj radionici izradite hranilice za ptice koje možete postaviti u svom dvorištu kako biste osigurali prijeko potrebnu hranu pticama tijekom zime. A kakve tragove ostavlja veliki gušter bradata agama možete saznati u izravnom kontaktu, naravno uz nadzor naših edukatora.

  • ZIMSKI POKRIVAČI – 10. i 11. prosinca 2016. godine

Sisavci imaju krzno koje ih grije tijekom zimskih mjeseci što im je omogućilo da osvoje najhladnije prostore našeg planeta. Gmazovi su iz tog razloga ipak zauzeli prostore koji su malo topliji jer nemaju izolaciju koju pruža dlaka. Razlike u pokrovima saznajte na edukativnom kutku, a dodirom istražite krzno vuka, risa, antilope i deve. Kakav pokrov imaju gmazovi i čemu im služi možete saznati u kontaktu sa živom,  životinjom – kornjačom. Kako nam se bliži Božić, na kreativnoj radionici možete izraditi vlastite ukrase za bor od prirodnih materijala. Ponesite samo dobre ideje!

  • ROGATA STVORENJA – 17. i 18. prosinca 2016. godine

Sobovi ili jeleni? Koji vuku saonice Djeda Božićnjaka? Upoznajte razlike između sobova i jelena te ih usporedite s ostalim rogatim životinjama. Što mislite imaju li nosorozi rog? A kukci? Neke zmije na vrhu nosa imaju roščić kao npr. poskok kojega možemo naći i u Hrvatskoj. Moći ćete upoznati i pravu zmiju i provjeriti ima li i ona roščiće. Na kreativnoj radionici izradite božićne ukrase od prirodnih materijala koji će tijekom Božićnih blagdana krasiti vašu jelku.

Napomena: radionica izrade božićnih ukrasa održavat će se u paviljonu Tropska kuća.

Zoološki vrt uhvatila je božićna groznica, životinje ne spavaju, a atmosfera adventa osjeti se na svakom kutku!


Komentari