Apel iznajmljivača: ‘Ne zatvarajte rotor usred Adventa’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kad su s prvim danima kolovoza počeli radovi na najvećem zagrebačkom prometnom čvorištu, projekcije su bile da će se rotor zatvoriti za sav promet 15. studenog. No, kako je vrijeme odmicalo, u Gradu su shvatili da će zatvaranje morati pomaknuti za početak prosinca, piše Večernji list.

Nedavno je i drugi put odgođeno, i to za 15. prosinca, a tu vijest nisu dobro dočekali iznajmljivači apartmana, pitajući se tko se odlučio za taj datum, s obzirom na to da pada na subotu, i to svega deset dana prije Božića, kad u glavni grad pristiže najveći broj turista na najveći događaj u Zagrebu, Advent, članak prenosimo u cijelosti.

Dan tu ili tamo, nije panika 

“Vikendima najviše ljudi pristiže na Advent. I vrlo lako moglo bi se dogoditi da svi oni koji bi mogli imati neugodna iskustva povezana s dolaskom i gužvama možda sljedeće godine ili čak i ove jednostavno zaobiđu glavni grad te negativnom usmenom predajom odgovore one koji bi se u suprotnom odlučili doći” kaže Branimir Bouček, koji drži apartmane u Tkalčićevoj, Gajevoj i kod Autobusnog kolodvora. Mnogi njegovi kolege, dodaje, također su zabrinuti zbog posljedica zatvaranja rotora. Bilo bi stoga najbolje, smatraju, da se pomakne za 20 dana, točnije na 7. siječnja iduće godine.

“Postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih je taj datum bolji od 15. prosinca. Prvi je taj što bi se odgodom izbjegli radovi tijekom dva uzastopna vikenda adventa, a drugi je taj što će većina turista koji planiraju boravak u Zagrebu tijekom blagdana u siječnju već napustiti grad, dok će dio Zagrepčana otputovati na skijanje. S odgodom zatvaranja dobili bismo mnogo manje gužve na zapadnom ulazu u Zagreb, mnogo manje nervoze motoriziranih Zagrepčana i većine onih koji će u predbožićnom raspoloženju pristizati u metropolu, a prolaze famozni rotor kao prvi “check point” prije nego što se raziđu po avenijama, ulicama i uličicama već ionako prometno zagušenog grada” ističe Bouček, dok njegova kolegica Branka Jušinski, koja drži apartman u novozagrebačkoj Sloboštini, dodaje da bi se lako moglo dogoditi da im se želja ispuni, s obzirom na to da su dosadašnji rokovi bili “klizni”.

“Budući da se kod nas rokovi uglavnom probijaju i sve kasni, pa tako i radovi na rotoru, kladim se da će se i ovaj rok odgoditi. Osim toga, svakodnevno prolazim pored rotora, ne vidim baš da su radovi u punom jeku” kaže Branka Jušinski.

Da bi do odgode zaista moglo i doći, dao je naslutiti sam gradonačelnik Milan Bandić, koji je na posljednjoj sjednici Skupštine rekao kako je svejedno hoće li se rotor zatvoriti 15. prosinca ili nekoliko dana poslije.

“Moguće je da ga zatvorimo 15., a može biti i 20. prosinca. Ništa se povijesno neće dogoditi. Moramo stiskati da do konca iduće godine završimo taj rotor” kazao je Bandić, dodavši da će gužve biti i manje kad se on zatvori. Trenutačno se, kako je rekao, “peglaju” alternativni pravci, a čim bude mogućnosti, oni će se i pustiti u promet, uz nadgledanje prometnih redara i policije.

No, odgoditi zatvaranje rotora kad se steknu uvjeti za to bilo bi, smatra prometni stručnjak Goran Husinec, iznimno skupo jer bi se povećali troškovi radova.

“Tada bi 20 dana pauze bilo skuplje od jednako toliko dana Adventa. Nigdje u svijetu radovi se ne prekidaju jer je svaki dan gradilišta strahovito skup” kaže Husinec.

Nužne dobre alternative

Dobro organizirana regulacija prometa za sve goste koji dolaze automobilima u Zagreb jedini je uvjet zatvaranja rotora, smatra Alen Čalopek, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Zagreba pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. No, ako se rotor ipak zatvori sredinom prosinca, šale se iznajmljivači, možda bi bilo zgodno uz naplatne kućice na Lučkom i Demerju, pa čak i na izlazu Jastrebarsko, postaviti i nekoliko adventskih kućica kako bi se punoljetnim suvozačima ponudilo kuhano vino, vozačima topli čaj ili kava za razbuđivanje, a najmlađe bi se moglo razveseliti fritulama.

Planirani početak zatvaranja rotora Remetinec za promet 15. je prosinca, a radovi na tom čvorištu trebali bi trajati do 30. siječnja 2020. godine. Izgradit će se privremene prometnice, koji će imati četiri vozna traka te će se provesti usklađivanje svih semaforskih uređaja u široj okolici radova. Znakovi privremene regulacije prometa postavit će se već na obilaznici, kod Lučkog i kod Jankomirskog mosta. Velik dio prometa koji sada ide preko rotora planira se prebaciti na druge prometne pravce.

AUTOR Petra Balija / Večernji list

Komentari

loading...