Afera kućice: Evo kako je Grad podijelio kućice, ali i milijune iz gradske blagajne

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Cijeli je zagrebački  Advent podijeljen između ekipe šefice Turističke zajednice Martine Bienenfeld i ekipe Milana Bandića. Iako su im šefovi povezani, između tih ekipa traje borba za lokacije i prevlast.

Postoje i neki solo igrači, ali su rijetki, rekao je za 24 sata gospodin koji godinama sudjeluje u organizaciji manifestacije Advent u Zagrebu, koja je počela u subotu i trajat će do 7. siječnja. Dodjelu barem 228 kućica bez ikakvog natječaja od prošlog tjedna istražuje i USKOK.

Novinari su u posjedu dokumenta koji otkriva da će ove godine dio “kraljeva Adventa” dobiti i rekordnu pomoć od Turističke zajednice. Riječ je o ukupno 5,2 milijuna, a veliki dio tog kolača otpada na one koji su dobili i bez naknade lokacije za kućice, a onda ih dalje iznajmljuju po 23.000 kuna naviše.

Riječ je o tvrtkama koje idu preko Turističke zajednice, koju vodi Martina Bienenfeld. Tako će prema službenom planu, koji Turistička zajednica nije objavila, ove godine dvije povezane tvrtke, Katapult promocija i Katapult koncept, dobiti više od 1,1 milijun kuna i apsolutni su rekorderi.

U igri je lani bila i tvrtka Katapult event, a i ove godine navode je na stranicama Turističke zajednice kao organizatora Adventa na Zrinjevcu, ali nisu na popisu za subvenciju. Ali to je i tako svejedno, sve tri tvrtke u vlasništvu su Marija Klapčića i Slavice Olujić Klapčić. Oni vode Advent na Zrinjevcu, Ledeni park na Tomislavovu trgu, gdje je ukupno 61 kućica, te Advent u Maksimiru. Klapčići su već godinama suorganizatori Adventa s Turističkom zajednicom.

Ranije je Slavica rekla da oni, kad iznajmljuju kućice, na sebe preuzimaju i sve daljnje troškove, poput odvoza otpada, troška struje i slično. Iako imaju lokacije na Zrinjevcu i Tomislavovu trgu, Gradu ne plaćaju ništa. Umjesto njih postavljanje kućica tražila je Turistička zajednica, a Milan Bandić je to odobrio. Naravno, kako se radi o Turističkoj zajednici, koja je u vlasništvu Grada, ona ne treba platiti ništa. A TZGZ sve je prepustio privatnim tvrtkama da dalje iznajmljuju.

“Godinama sam podzakupac i ništa ne možemo riješiti u Turističkoj zajednici jer nas odmah upute na Klapčiće, koji onda postavljaju sve uvjete ili, bolje rečeno, reketare nas. Odbijen je naš program i sve mora ići preko Katapulta”, kaže zakupac. Svjedoči i da dio novca za zakup ide preko računa a dio na ruke.

Javili su se sugovornici iz gradske uprave koji smataju da je potreban natječaj za Advent. “Pa Grad troši i oko 7,5 milijuna kuna za rasvjetu, potrošili smo milijune za priključke samo za struju od Tomislavca do Trga bana Jelačića. A dali smo lokacije ili bez nakande ili za mali iznos, a sav novac ubiru oni koji kućice daju u podzakup”, kaže sugovornik.

No vratimo se na 5,2 milijuna kuna subvencija za Advent. Tvrtka Svibanj projekt, kojoj je vlasnica Ivana Periša, dobiva 300.000 kuna od Turističke zajednice. Oni imaju na Europskom trgu 34 kućice, a na Vranicanijevoj poljani dvije. Ugostiteljske kućice dalje iznajmljuju po 40.000 kuna, a suvenirske za 16.000 kn. Gradu će platiti 2800 kuna po kućici.

Udruga Legende, koju vodi Aleksandra Pernar, dobila je subvenciju od 300.000 kuna. Pola ide za filmski Advent na Tuškancu, pola za Advent na Strossmayerovu šetalištu, za manifestaciju Caffe Matoš. Na Tuškancu imaju jednu kućicu, ali na šetalištu ih imaju 14. Za tih 14 kućica platit će Gradu 46.613 kuna, a oni iznajmljuju dalje kućicu za oko 50.000 kuna. Jedan podzakupac kaže da također dio može u gotovini, na ruke.

Na istom šetalištu deset kućica dobila je i tvrtka Dobra nota, u vlasništvu popularnih Kraljeva ulice Mirana Hadži-Veljkovića i Zlatka Petrovića. Oni svaku kućicu iznajmljuju dalje po cijeni koja je zlatna sredina između 40.000 i 100.000, koje uzimaju ostali. Gradu će pravo postavljanja svih tih kućica platiti tek 31.666 kuna. A uz to ove godine će dobiti 180.000 kuna pomoći od Turističke zajednice.

Od onih koji još prodaju hranu i piće, Galerija Klovićevi dvori dobit će 70.000 kuna za svoj Advent na Gradecu. Ostale sponzorirane manifestacije, poput Adventa u tunelu Grič, Živih jaslice te raznih glazbenih programa ili uređenje gradskih prolaza ne uključuju dodatnu prodaju, pa je i sasvim logično da im to Turistička zajednica subvencionira. Zanimljivo, u planu stoji stavka od čak 700.000 kuna za neplanirane troškove.

No sugovornik koji se javlja na te natječaje kaže da nema nikakvih razrađenih kriterija tko će dobiti novac. “Prijavite se s programom, a zašto su vam odlučili dati više ili manje novca, nemate pojma. Isto tako nekima Grad osigura svu infrastrukturu te bez naknade osigura postavljanje kućica, a neki drugi dobiju siću. Kriteriji su potpuno nejasni”, kaže nam.

Osim onih “kraljeva Adventa” koji dobivaju subvencije Turističke zajednice, na drugoj strani su tvrtke koje ih nemaju. Ali i za njih je bilo poznato da će dobiti središte grada i prije nego što su ikakva odobrenja izdana direktno od gradonačelnika, bez ikakvog natječaja.

Cijelu “zagrebačku špicu” dobio je Demo Rebus, tvrtka Denisa i Sunčice Mohenski, za kojega kažu da je u posao ušao kad je USKOK optužio prethodnu ekipu. On za 50 kućica plaća Gradu 311.000, a svaku od njih iznajmljuje za 35.000 do 100.000 kuna.

Tvrtka Kokoš ili jaje drži Fuliranje na Strossmayerovu trgu, povezana je s Damjanom Ljuštinom, sinom Duška Ljuštine, dugogodišnjeg Bandićeva suradnika. Oni će Gradu platiti 180.000 kuna za postavljanje 37 kućica. Nisu rekli za koliko novca ih iznajmljuju dalje, ali od nekih zakupaca doznajemo da iznosi nisu manji od 50.000 kuna za kućicu.

Tvrtka Pepermint Borisa Kovačeka i Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika, ima 16 kućica ispred Gradske kavane Johann Franck. Gradu plaćaju 132.000 kuna, a svaku kućicu iznajmljuju po cijeni između 40.000 i 100.000 kuna.

Obje ekipe, bilo naslonjene na Turističku zajednicu ili Grad, nisu morale proći nikakav natječaj. Iako gradska odluka propisuje da se lokacije za kućice za prodaju prije Božića daju natječajem, Bandić ih je dodjelio izravno. Svaka od tih tvrtki prijavila je svoju malu manifestaciju unutar Adventa, a gradonačelnik za manifestacije može lokacije dati neposredno. Time je prekršen gradski propis.

Komentari