ADVENTSKA KUĆICA ‘KOD FRATRA’: Isprobajte čime se franjevci hrane već više od dva desetljeća

Foto: Sitana Omer

Zagrijavanje za Advent je u punom jeku, ostala su tek dva dana do svečanog paljenja lampica na Zrinjevcu koje je zakazano za 19:45, a nešto prije program započinje klizačkom predstavom na temu Šume Striborove na Tomislavovom trgu. No, mnoge posjetitelje je razveselila vijest da je Advent u Zagreb već počeo. Tako, Ledeni park je već otvorio svoja vrata znatiželjnim posjetiteljima, a adventske kućice pokraj njega završavaju posljednje detalje za skoro otvorenje.

Jedna od aktualnih kućica koja je na dobrom glasu je i “T&T”, svima poznata od prošle godine zbog nenadmašne “street sarme”. Za njihovu sarmu isplatilo se čekati nekoliko minuta duže nego na ostalih kućicama na hladnoći, a ove godine su nas ponovno iznenadili. Ovogodišnji specijalitet koji će biti u njihovoj ponudi je – grah kobaica u tortilji! U njihovoj kućici na Tomislavcu posjetitelji su još jučer kušali i King buncek, pašticadu u lepinji, kobasica i mnoge druge delicije.

Uz korak do nje je zasigurno i jedna od najinovativnijih kućica koja svoje posjetitelje osvoji čim čuju za njezin naziv, a to je bajkovita kućica “Tri praščića”. Ova kućica ima veliku posjećenost, a rijetko se dogodi da netko u njoj konzumira hranu i piće samo jednom. Ponuda je i više nego bogata, nude se razne kobasica i kiseli kupus, a namirnice specijalno  za vas dolaze iz samoborskih i vinkovačkih OPG-ova. Ovdje probajte i najslađe krafne u gradu, Miss Donut koje će zasladiti vaše nepce svojim okusima od mousse čokolade, cremne brulee i mnogi drugih. Kada postanete siti, veseli “praščići” će vam za okrijepu ponuditi dobro poznato kuhano vino s čak 10 vrsta aromatičnih okusa, a pivoljupce će oduševiti najpoznatija hrvatska piva svjetskog kalibra – Grimbergen blonde i Panonska Apa i Dark Lager.

Neke od zanimljivih ovogodišnjih delicija su i kobasice pečene u pivskom tjestu poslužene na drvenom štapiću s umakom od senfa, Thai kobasica, uštipci od bakalara, a “Mojo bar” je pripremio svoju pikantnu kobasicu s mrvljenim sirom, pancetom, zeljem i hrenom koju ćete moći degustirati na Zrinjevcu.
Tamo će ove godine kućicu imati i franjevci koji vode Pučku kuhinju Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, isti oni koji su nedavno podijelili donaciju od devet tona pizza.

“Kućicu su dobili besplatno, a sav prihod ići će za potrebe kuhinje”,  kaže Slavica Olujić-Klapčić, direktorica Katapult promocije, koja organizira božićni sajam na toj lokaciji, prenosi Večernji.  U kućici “Kod fratara” nudit će ono što na Svetom duhu pripremaju već 28 godina, prema tajnim receptima samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju. Oni će posjetiteljima ponuditi  fratarski grah, samostanske lepinjice i svoj čuveni pekmez.

 


Komentari