ADVENT U ZAGREBU: Paljenjem više od 30 tisuća lampica na Zrinjevcu započela je prava božićna bajka!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Paljenje lampica na Zrinjevcu

Nešto iza 19:30 započelo je odbrojavanje:

“Odbrojavat ćemo od 11 jer je ovo 11. Advent”, poručio je gradonačelnik Tomašević i dodao

“Uživajte, zabavite se, budite dobri, budite dobri prema najmilijima. Život je kratak, život je jedan i u ovo blagdansko vrijeme budite posebno dobri jedni prema drugima. Želim vam puno radosti, ljubavi, sreće i mira”.

u 18:30 sati započelo je otvorenje Ledenog parka na Tomislavcu. U uvodnom govoru direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld otkrila je kako je na pripremama za ovogodišnji Advent radilo preko tri tisuće ljudi te im se svima zahvalila.

Foto: Zagreb.info

Napomenula je kako je 24 novinara iz raznih krajeva svijeta večeras na otvorenju te se očekuje još veća promocija Adventa u svijetu.

Meteorolog Zoran Vakula okupljenima je poručio kako uskoro ne bi trebalo biti neke južine, već da bismo trebali uživati u zimi.

Nakon toga je krenula plesna predstava.

Otvorenje Platoa Gradec

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U 17:30 počelo je otvorenje na Platou Gradec, nakon čega je gradonačelnik Tomašević zajedno s direktoricom Turističke zajednice obišao Gornji grad odakle će se zaputiti na Tomislavac i Ledeni park koji će ove godine razveseliti Zagrepčane i goste.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nakon toga očekuje se spektakularno paljenje lampica na Zrinjevcu u 19:30 sati.

Očekujem najbolji Advent dosad’

“Očekujem, kao što sam i rekao, najbolji Advent dosad. Vjerujem da će se ta nada i opravdati u sljedećih 40-ak dana. Napokon nemamo pandemijske mjere i možemo se veseliti u punom sjaju. Imamo tri nove lokacije, stotinjak koncerta, imao transparentnost za adventske kućice, što će donijeti više novca za grad, hoteli su puni, grad je prepun turista. Znamo tko nastupa za novu godinu, ali to ćemo otkriti idući tjedan”, rekao je Tomašević okupljenim novinarima.

“Zbog aktualnih događanja, dekorativna božićna rasvjeta će biti pola sata manje upaljena nego inače, ali to su led lampice koje troše puno manje električne energije.”

“Nitko nije tražio javnu površinu, vjerojatno zbog vremena, međutim s organizatorima na adventu će zasigurno biti nekih gledanja na Europskom trgu”, odgovorio je gradonačelnik na pitanje novinara o organiziranom gledanju Svjetskog prvenstva.

“Imali smo prošli tjedan s gradonačelnikom i svim predstavnicima industrije, oni su prezadovoljni s pripremama i očekujemo da će možda čak biti i oboreni neki rekordi. Prema svemu iz stranog tiska, Zagreb može očekivati sjajnu posjećenost, ali i naši sugrađani mogu biti jako zadovoljni”, poručila je direktorica zagrebačkog TZ-a Martina Bienenfeld.

Poručila je kako će najviše gostiju zasigurno biti iz Slovenije, sjeverne Italije, BiH, ali i Austrije.

Svečani program na Trgu bana Jelačića

Na Trgu bana Jelačića započeo je prigodni program u kojem se obraćaju gradonačelnik Tomislav Tomašević te direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld.

“Dragi sugrađani, dragi gosti hvala vam što ste došli. Ove četiri svijeće od kojih prva predstavlja nadu, druga mir, treća ljubav, a četvrta radost. Sve to u ova teška vremena nam je jako potrebno, posebno ova druga jer se nalazimo na kontinentu gdje bijesni rat.

Želim vam svima radost, ljubavi da budete dobri prema bližnjima, ali i da učinite dobro prema potrebitima. Želim vam mirno doba Adventa, puno radosti i ljubavi i hvala što ste došli”, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Nakon što je Mons. Zlatko Koren održao blagoslov, upaljena je prva adventska svijeća na Manduševcu oko kojeg se okupilo mnoštvo građana.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

 


Komentari